Site icon NewsIT

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει φόρους σε αντίθεση με άλλες χώρες – Η συνέντευξη στο CNN

02.12.2024 | 23:02
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει φόρους σε αντίθεση με άλλες χώρες – Η συνέντευξη στο CNN

«Έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη» τόνισε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τον δημοσιογράφο Richard Quest.

Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε: « Η συναίνεση είναι επιθυμητή, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα». Υποστηρίζω την ανάγκη να εξετάσουμε την Έκθεση Ντράγκι στο σύνολό της. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε μόνο ό,τι μας συμφέρει. Αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα διατηρήσουν τις αντιρρήσεις τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εθνική ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα νέο σημείο καμπής και όπως είπε κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την κοινή χρηματοδότηση, ενώ άλλες να σχετίζονται με την απλοποίηση των κανονισμών ή την αντιμετώπιση εμποδίων όπως η Ένωση Κεφαλαιαγορών.

«Πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αγωνιζόμασταν με την πανδημία, δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τότε πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ, αλλά τελικά συνέβη, γιατί οι συνθήκες το απαιτούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

Για την κυβερνητική κρίση σε Γαλλία και Γερμανία και την σταθερότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαι ένας από τους λίγους στο Συμβούλιο που έχει δουλέψει με τον πρόεδρο Τραμπ. Εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει ένα αξιοθαύμαστο comeback. Σε πολλες χώρες υπάρχουν ζητήματα με τους προϋπολογισμούς. Η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, άλλες χώρες αυξάνουν φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε. Εμείς προσερχόμαστε στο τραπέζι, έχοντας βάλει τα του οίκου μας σε τάξη».

«Ειλικρινά, θα έπρεπε να είχαμε λάβει το μήνυμα ήδη πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ, αλλά πολλοί ενδεχομένως δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, οι τιμές της ενέργειας, η αδυναμία προώθησης ενός οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η μη επαρκής επένδυση στις καθαρές τεχνολογίες, όπου μπορούμε πραγματικά να έχουμε ηγετικό ρόλο. Θέλω να πω, τα προειδοποιητικά σινιάλα υπήρχαν. Κάποιοι από εμάς έκαναν αυτές τις επισημάνσεις ακόμη και πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά ναι, πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και τα οποία δυστυχώς επιλέξαμε να αγνοήσουμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη ανάκαμψη

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα, έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. «Την στιγμή που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, εμείς επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τους φόρους, εμείς τους μειώνουμε. Και ενώ η βιομηχανία φθίνει σε άλλα μέρη, στην Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Περήφανοι για το μετρό Θεσσαλονίκης

O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και το Μετρό της Θεσσαλονίκης για το οποίο είπε ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο μετρό καθώς σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τα αρχαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Ήταν ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο. Καθώς σκάβαμε για το μετρό, ουσιαστικά συναντούσαμε στρώματα πάνω σε στρώματα της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης».

Η πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι θα κατασκευαστεί το έργο ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί αυτή η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Και βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε με εξαιρετική προσοχή κάθε κομμάτι.

Οι άνθρωποι περνούν από εκεί για να πάρουν το τρένο για τη δουλειά τους, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται μέσα σε ένα μουσείο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο και χαρούμενοι που τελικά ολοκληρώθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Αναφορικά με τον μοντέλο της Αυστραλίας για την απαγόρευση των social media στους εφήβους τόνισε πως «πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον. Από τη μία πλευρά, έχουμε καταλήξει σε μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ρυθμιστικού έργου, για να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις να αναπτύξουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, σε θέματα όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, πιστεύω πολύ στη συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας.

Και αν δεν μπορούμε να τις πείσουμε να αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο «αγκιστρώνουν» τα παιδιά και τους εφήβους μας με τις εφαρμογές τους, η ρύθμιση θα πρέπει ενδεχομένως να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί ώστε, ό,τι κι αν κάνουμε, να έχουμε την ικανότητα να το εφαρμόσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, χρειαζόμαστε κατάλληλες τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας.

Στην Ελλάδα απαγορεύσαμε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά επειδή είχαμε ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο, μέχρι στιγμής λειτουργεί πολύ καλά. Επομένως, όποτε χρειάζεται, η προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, και θα ήθελα να διαδραματίσω ρόλο, όχι μόνο στο πλαίσιο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version