Συζήτηση με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο είχε νωρίτερα τη Δευτέρα (18.11.2024) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος με τον οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Αντιπρόεδρος του Endeavor Greece.
H συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «GenAI Summit» που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Στην αρχή της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε δύο σημαντικά ζητήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη: Τη σχέση της με τη Δημοκρατία και τη σχέση της με τα παιδιά και τη μάθηση, αναφέροντας πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ και να μην περιορίσει την καινοτομία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, λέγοντας πως δεν υπάρχει υποκατάστατο για την τάξη και την προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές, ενώ έθιξε τον εθισμό που παρατηρείται στους νέους με τους αλγόριθμους των social media.
Αναφερόμενος στους τρόπους που θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να μεταμορφώσει την εκπαιδευτική διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι επί κορονοϊού μάθαμε ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ζώσης εκπαίδευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν τεχνολογίες σε εργαστήρια αντικαθιστούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί και σε ορισμένες δουλειές, ενώ, μεταξύ άλλων, έφερε ως παράδειγμα και τη χρήση των διαδραστικών πινάκων στα σχολεία που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις τάξεις από την Ε’ Δημοτικού.
Επιπλέον, μίλησε για τη σημασία των γονικών ελέγχων στις εφαρμογές και εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο μπορεί να αντικατασταθεί η γραφή ή η απομνημόνευση όταν μπορούν τα παιδιά να βρουν το οτιδήποτε στο διαδίκτυο.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα συστήματα πρόβλεψης του καιρού και είπε ότι σε αυτό το πεδίο γίνονται ήδη ενδιαφέροντα πράγματα.
«Έχουμε το ταλέντο και μια κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να προσπαθήσει να εκπαιδεύσει τον εαυτό της για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Μπορούμε να το κάνουμε και όταν κοιτάζω τι κάνουν άλλες χώρες, από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας είναι το ταλέντο. Να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στο εξωτερικό και να τους φέρουμε στην Ελλάδα», σημείωσε.
«Έχουμε ένα πολύ ενεργό οικοσύστημα εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, κάτι που παρατηρούν και οι επενδυτές από το εξωτερικό. Πρέπει, πάντως, να δούμε και ποιες δημόσιες υποδομές χρειάζονται για τις εταιρείες. Πρέπει να δούμε και τι κάνει η Ευρώπη στο σύνολο με το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα. Η τάση για επενδυτικό χρήμα και οι μετακινήσεις των εταιρειών είναι από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, ακριβώς γιατί οι ΗΠΑ έχουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον και όχι 27 όπως η Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης και σε ερώτηση για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει εργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως το σημαντικό είναι «να δούμε πώς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σε τομείς όπως η υγεία ή για το δημόσιο».
«Θα χαθούν δουλειές και θα δημιουργηθούν άλλες, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι θα δούμε να εξαφανίζονται θέσεις εργασίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.