Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί θα απαντά όμως με αυτοπεποίθηση

Δεύτερη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα και σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες προς την λήψη μιας απόφασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τα όσα έγιναν στο δείπνο των 44 ηγετών στην Πράγα λέγοντας:

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των ηγετών να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα στον ΟΗΕ. Ότι δε νοείται να κατηγορείται σήμερα η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα κυριαρχίας. Είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε εκτόνωση των σχέσεων όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν και οι συνάδελφοί μου ποιος είναι αυτός που προκαλεί και ποιος υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς να κλείνει την πόρτα του διαλόγου».

Περιμένουμε τις οριστικές προτάσεις της Κομισιόν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης λέγοντας: «Στην σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα με τις υψηλές τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να την εργαλειοποιήσει. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να πάρουμε στην επόμενη σύνοδο τις οριστικές μας αποφάσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται αυτό που λέγαμε οτι η αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί και πρέπει να μειώσουμε το κόστος και να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Κομισιόν και περιμένουμε τις οριστικές της προτάσεις».

Τέλος, αναφορικά με τα δυο πολύνεκρα ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και κάλεσε για ακόμα μια φορά την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της λέγοντας: 

«Όλοι διαπίστωσαν, ότι με αυτοθυσία ο ελληνικό λιμενικό και η ακτοφυλακή έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους που μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να σταματήσει η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και καλώ την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα να εξαλείψουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών και να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα που γεννάται στην ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες που ξεκινούν από τις τουρκικές αρχές. Και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που πρέπει με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά να υπερασπίζεται τα σύνορά της αλλά και να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο που χάνεται στην θάλασσα».

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις αντιρρήσεις Πολάκη για το φλερτ με τη Νέα Αριστερά
Η άρνησή του να βρεθεί δίπλα στους πρώην συντρόφους του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τα στελέχη της Ομπρέλας ενώ και με τους πιο μετριοπαθείς είχε ανοικτά θέματα
Ο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Εξοργισμένος με την Κατερίνα Μπατζελή ο Νίκος Ανδρουλάκης - Αρνείται η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω τις δηλώσεις της
Πιθανή λύση η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για 6 μήνες. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πολιτικό μέλλον της, ανάλογα με το αν θα ανακατασκευάσει τα όσα είπε
Η Κατερίνα Μπατζελή
«Καρφιά» Μαξίμου για Κικίλια και Γεωργιάδη – Οι «δελφινομαχίες» και η δέσμευση για τις αποδοχές συνολικά των ενστόλων
Στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης, είναι «ζωηρές» οι συζητήσεις για τον αν και σε ποιο βαθμό οι τοποθετήσεις Κικίλια και Γεωργιάδη σχετίζονται με την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας
Επέκταση των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας ζητά και ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Δημοσχάκης με ερώτησή του στη Βουλή
«Η μισθολογική αύξηση πρέπει να επεκταθεί στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που δίνουν καθημερινά έναν αδιάκοπο αγώνα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ
Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Τάσος Δημοσχάκης