Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε πως κεντρικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ανοιχτά στον κόσμο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών ΑΕΙ και 30 μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και πολύ περισσότερες θα συνομολογηθούν στο μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι “υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας”.
«Η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει με αυτή του 2012 ή του 2015»
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου, και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015, λέγοντας ότι σήμερα η χώρα μας είναι ένα “εργαστήριο διαρκούς αλλαγής”.
“Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και – προσέθεσε – “έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους”.
Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής.
“Και αυτές οι λύσεις πολύ συχνά πηγάζουν από το ακαδημαϊκό έργο που θα παράγετε εσείς. Επομένως, στην Ελλάδα δεν θα βρείτε μόνο μια πολύ φιλική χώρα, αλλά και μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να αναπτύξει περαιτέρω ιδέες που θα προκύψουν από αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα χθες πως το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή” είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, είναι μια χώρα που εξελίσσεται, με μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία δυναμική κοινωνία και ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο.