Απαντήσεις για τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρες, έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/8) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός στους χειρισμούς της κυβέρνησης και τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
«Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν» είπε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Σημείωσε επίσης ότι «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή. Η προσπάθεια είναι εθνική, αφορά και την επόμενη γενιά. Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαντώντας στην ερώτηση της Κατερίνας Σερέτη για το newsit.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά θα ήταν παντελώς ανέφικτο, να είχαμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό και οικισμό. Και όπως σας είπα, πολλές φορές οι πολίτες ζητούν ένα εναέριο μέσο χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν είναι σε θέση το εναέριο μέσο να πετά. Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι το πρόβλημα, αν πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στην αλληλουχία των εξελίξεων, δυστυχώς δημιουργήθηκε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Αυτή όπως είπε και ο κ. Χαρδαλίας αποδιοργάνωσε την όλη προσπάθεια την οποία κάναμε, διότι στέρησε μέσα από την Εύβοια και την Ηλεία, τα οποία είχαν ήδη κατευθυνθεί προς τα εκεί όταν πιστεύαμε ότι είχαμε οριοθετήσει την φωτιά και δυστυχώς όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε – παρότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση και αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία – ήταν πια αργά. Γιατί ήταν αργά; Γιατί, δυστυχώς, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές οι συνθήκες ήταν τέτοιες που, μετά από 45 βαθμούς καύσωνα επί 10 μέρες, η φωτιά μεταδιδόταν πολύ πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ πιο ισχυρά, σε οποιαδήποτε πυρκαγιά -δυστυχώς- ξεκίνησε στην πατρίδα μας αυτές τις τελευταίες μέρες. Και θέλω επίσης να ξαναπώ ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές ελέγχθηκε πολύ νωρίς. Λίγες που ξέφυγαν, δυστυχώς, έκαναν την μεγάλη ζημιά και βλέπουμε το αποτέλεσμα. Να πω όπως πάλι ότι πάντα θα προσεγγίσουμε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας και αναζήτησης τρόπου να γίνουμε καλύτεροι με διάθεση να υπηρετήσουμε τον τελικό στόχο: που δεν είναι να αποδώσουμε μόνο ευθύνη σε κάποιον που μπορεί προσωπικά να έκανε κάτι λάθος, αλλά να κοιτάξουμε πως θα μειώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον. Και το ένα λάθος το οποίο μάθαμε ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει είναι αυτό που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό τουλάχιστον, χωρίς να μπορεί να εγγυάται κανείς ότι ποτέ δεν θα χάσει κάποιος άνθρωπος τη ζωή του σε μια φυσική καταστροφή, αυτό είναι προφανώς αδύνατον. Αλλά αυτό κρατώ ως μεγάλη επιχειρησιακή, πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη αυτής της μεγάλης καταστροφής που χτύπησε τη χώρα».