Site icon NewsIT

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

07.09.2024 | 19:37
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο. Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Φουρτούνες υπάρχουν αλλά «ποιο χέρι είναι ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους αν όχι αυτό της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 88η ΔΕΘ, ανακοινώνοντας τις βασικές αλλαγές που έρχονται.

«Περάσαμε δοκιμασίες πολλές και διαφορετικές. Εμπόδια ωστόσο που μας έκαναν πιο δυνατούς. Είμαι αποφασισμένος να τιμήσω ξανά την εμπιστοσύνη σας» είπε από το Βελλίδειο, ξεκινώντας την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Πέρσι από το ίδιο βήμα δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και πράγματι έγινε. Είπα ότι θα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης. Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών των γιατρών…» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για όσους μιλούν για την «κατάρα της δεύτερης τετραετίες» είπε ότι τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Ο «οδικός χάρτης προς το μέλλον» και οι 9 προκλήσεις

«Οδικό χάρτη», έτσι χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις σημερινές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Όπως είπε, άλλες ήταν οι ανάγκες του 2019 με μια οικονομία να παλεύει να βγει από την εντατική και άλλες είναι οι παρούσες. Το ζητούμενο είναι η ένταση της Ανάπτυξης και η ισόρροπη κατανομή της.

Οι 9 προκλήσεις:

1. Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών

2. Η αύξηση της απασχόλησης ιδίως στις γυναίκες και τους νέους

3. Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία

4. Η ακόμα ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση

5. Η μείωση των παρενεργειών μια γρήγορης ανάπτυξης

6. Οργάνωση του δημοσίου χώρου

7. Αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού

8. Η κλιματική κρίση

9 Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ στις χώρες μέλη να έχουν υποχρέωση να παράγουν πλεονάσματα.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» είπε ο πρωθυπουργός.

Οι δαπάνες μας για το 2025 αφορούν την Άμυνα (1,6 δις), στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες (1δις).

Αυξήσεις σε συντάξεις, Δημόσιο και έκτακτη εισφορά

«Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 εώς 2,5% ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 830 ευρώ με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027».

Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων αυτό το Δεκέμβριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ως έκτακτη ενίσχυση σε 2 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας.

Στο Δημόσιο από την επόμενη Άνοιξη, σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες αυξήσεις που θα φτάσουν τα 100 ευρώ το μήνα.

Δύο ακόμα μέτρα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους πρώτης γραμμής, στην υγεία και την ασφάλεια: Στο εξής λοιπόν, η αμοιβή των εφημεριών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%

Ταυτόχρονα, για τους ένστολους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης, μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που σχεδιάζαμε αρχικά. Επίσης καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος.

Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας, σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100 mpps.

Ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από το φόρο ακινήτων.

Για τόνωση της οικογένειας

Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά τα πολυτέκνων.

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες 30 έως 35 ετών. Απλοποιούνται οι καλύψεις του ΕΟΠΥ για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Κάνουμε πιο δίκαια τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για να μειώσουμε την παιδική φτώχεια στη χώρα μας, δίνοντας επιδόματα στους πραγματικά ευάλωτους.

Για την παραγωγή της χώρας

Οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ευέλικτο σύστημα για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών.

Γενναίο πρόγραμμα 600 εκ για την αύξηση της θερμοκηπικής καλλιέργειας.

Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν με εξαγωγικά προϊόντα.

Για το στεγαστικό

Ξεκινάει άμεσα το 2ο πρόγραμμα σπίτι μου.

Με 400 εκ. δίνουμε δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για την αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών.

Για τα κλειστά διαμερίσματα: Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα που σήμερα είναι κλειστό, θα απαλλάσσεται από το φόρο ενοικίου για 3 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα 250 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση σχολείων. Το πρόγραμμα «Μαριέτας Γιαννάκου». Θα αλλάξει η όψη χιλιάδων σχολείων με ένα τέτοιο πρόγραμμα με χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά θα γίνει και κάλεσμα για χορηγίες.

Για τουρισμό και απογευματινά χειρουργεία

Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη σε ελληνικό λιμάνι, με υψηλότερο σε Μύκονο και Σαντορίνη.

«Θα πάρουμε 51 εκατομμύρια και θα τα διοχετεύσουμε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία» είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όταν το 1926 η πρώτη ΔΕΘ άνοιγε τις πύλες δύσκολα οι επισκέπτες θα φαντάζονταν ότι θα συνόδευε τη χώρα σε καλές και άσχημες στιγμές… Αυτή τη διαχρονική αλληλουχία καταστροφών και θριάμβων καλούμαστε να μετατρέψουμε σε σιγουριά και πρόοδο… Είμαστε η πιο ανθεκτική δύναμη της Μεταπολίτευσης».

«Έχουμε 1.000 μέρες μέχρι την Άνοιξη του 2027 για να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε. Η εμπειρία μιας 5ετίας με κάνουν αισιόδοξο» είπε ο πρωθυπουργός.

  • «Η παράταξή μας να γίνει οδηγός στην καινούρια εποχή. Για μια πατρίδα οχυρωμένη απέναντι στους αντιπάλους της».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο:

Κυριάκος Μητσοτάκης | Ομιλία στην 88η ΔΕΘ

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των νέων και της οικογένειας σε κατηγορίες όπως οι ένστολοι και οι αγρότες αλλά και στην ενίσχυση των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ..

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version