Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ώρα της εξειδίκευσης των μέτρων – Ξεκινά η «μάχη» της επικοινωνίας των εξαγγελιών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ώρα της εξειδίκευσης των μέτρων – Ξεκινά η «μάχη» της επικοινωνίας των εξαγγελιών

Η επανεκκίνηση, ένα νέο restart, είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συμπρωτεύουσα και τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ.

Η φυγή προς τα μπρος μετά τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρείται σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, με θέματα της καθημερινότητας ανοιχτά, όπως το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, και τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν τη Ν.Δ. να κινείται σταθερά στην περίμετρο των ποσοστών που έλαβε στις Ευρωεκλογές, κοντά στο 28%.

“Θα κριθούμε το 2027”

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ωστόσο εστιάζουν στη… μεγάλη εικόνα, αυτή που επιδιώκουν να έχει διαμορφωθεί στο τέλος της τετραετίας, οπότε και θα έχει υλοποιηθεί συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

“Θα κριθούμε το 2027” επανέλαβε πολλές φορές από τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης, θέτοντας ως βασικούς στόχους της τετραετίας την αύξηση των μισθών και την αποκατάσταση του Ε.Σ.Υ..

Επικοινωνιακή “επίθεση”

Από σήμερα, η κυβερνητική παράταξη ρίχνεται στη “μάχη της επικοινωνίας”.

Ο υπουργοί θα ξεκινήσουν να εξειδικεύουν τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ενώ όλος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός θα “ξεχυθεί” ανά την Ελλάδα για να επικοινωνήσει όχι μόνο τις εξαγγελίες, αλλά κυρίως τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων ως το 2027, όπως τον παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης.

“Που ήμασταν το 2019 και το 2023 και που θα φτάσουμε, αυτό θα είναι το μήνυμα” δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος της Πειραιώς, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι “ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία”.

Η στρατηγική

Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς υπουργείων και κομματικά στελέχη, στις επαφές με τους πολίτες και στο δημόσιο λόγο τους θα κινούνται στη γραμμή ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον “κουμπαρά” να τον ανοίξει στοχευμένα και με μέτρο, σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, με έμφαση στους ευάλωτους, μέσα στα αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια που τίθενται από την Ε.Ε., καθώς οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε… χρεοκοπία, όπως θα τονίζουν.

“Αλόγιστο καλάθι παροχών” θα σήμαινε νέα επιτροπεία, αντίμετρα και νέους φόρους, ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση από τη συμπρωτεύουσα.

“Πυρά” σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, το μήνυμα συντεταγμένα θα είναι ότι… σήμερα η μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, μετρημένη και κοστολογημένη, είναι αυτή της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρωθυπουργός.

“Μακάρι να υπήρχε” είπε, και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε κατάσταση “πολιτικής αφασίας”, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι “ενώ θεωρείται δήθεν προοδευτικό κόμμα, δεν υπερψήφισε στη Βουλή σημαντικές μεταρρυθμίσεις”. “Το “όχι σε όλα” δεν ταιριάζει στην Ελλάδα σήμερα” τόνισε.

Ανοιχτό “παράθυρο” για διεκδίκηση τρίτης κυβερνητικής θητείας

Στα πηγαδάκια, και μεταξύ των “γαλάζιων” στελεχών, κυριάρχησε η απάντηση του Πρωθυπουργού για το αν θα διεκδικήσει και τρίτη κυβερνητική θητεία, κάτι που το άφησε ορθάνοιχτο.

Ωστόσο, νωρίτερα, σε προηγούμενη απάντηση, είχε… “μπερδέψει” και το εσωκομματικό του ακροατήριο, όταν δήλωνε ότι… φαντάζει “λίγο αλαζονικό και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027”.

“Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;” ρώτησε αστειευόμενος, ενώ σε ερώτηση αν θα διαδεχθεί σε 2,5 χρόνια τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, είχε απαντήσει ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο “κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση”.

Αργότερα όμως επανήλθε για να δηλώσει… “είμαι πρωθυπουργός, είμαι πρόεδρος της Ν.Δ. και δεν σκοπεύω να βγω σε σύνταξη”, κάνοντας πιο καθαρό το τοπίο.

Φρένο σε σενάρια για πρόωρες κάλπες

Ο Κ. Μητσοτάκης, για άλλη μία φορά, έβαλε φρένο στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το αν σκέφτεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, διαφωνώντας με όσους λένε ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι ανέφικτη.

“Τον Ιανουάριο η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για τον εξετάζει την την πιθανότητα να προτείνει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση αλλά και προσβλητική για τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον ίδιο τον θεσμό. “Μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως” ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς δε, αν θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι το μόνο που θα πει είναι ότι… “προφανώς η πρόθεση να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση το πρόσωπο που θα προταθεί”. “Από την άλλη” πρόσθεσε, “η συνταγματική αναθεώρηση μας απεγκλώβισε από τον εκβιασμό της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως ένα εφαλτήριο για να προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές”.

Τι απάντησε στο newsit.gr για τις ηχηρές απουσίες Καραμανλή και Σαμαρά

Τέλος, ερωτηθείς από το newsit.gr και την Κατερίνα Σερέτη για τις ηχηρές απουσίες από την ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους.

“Η Ν.Δ. είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψής τους, με την οποία δεν χρειάζεται να συμφωνώ. Έχουμε ελευθερία απόψεων αλλά και κόμμα συντεταγμένο που επιβάλει από τα στελέχη του και ιδιαίτερα από τους βουλευτές να στηρίζουν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα στη Ν.Δ. θα συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η Ν.Δ. είναι μια χαρά” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις