Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη θέση της Ελλάδας, τις κυρώσεις στη Ρωσία και την “εκτόξευση” των τιμών στην ενέργεια.
“Ήταν ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο να στείλουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον μας ζητηθεί από το ΝΑΤΟ θα στείλουμε και στρατιωτικές μονάδες στις χώρες πέριξ της Ουκρανίας.
“Αν μας ζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα το κάνουμε, είναι συμβατική μας υποχρέωση, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί ακόμη”, είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαριζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται η χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο με αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Δίνουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία γιατί η χώρα δέχεται επίθεση. Με ποια ηθική υπόσταση και ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή αν ω μη γένετο δεχόμασταν ανάλογη επίθεση;» δήλωσε ο Πρωθυπουργός για την αμυντική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα τιμά τις συμμαχίες της, ενισχύει το κύρος της «και στέλνει μήνυμα ότι οι λογικές αναθεωρητισμού και οι θεωρίες αποστρατικοποίησης δεν έχουν καμία θέση», όπως είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.
Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού
“Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος τώρα που μιλάμε. Έχουν φύγει 1 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλάισιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι απομονωμένη”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: “Θέλω να εξάρω τις προξενικές μας αρχές. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και έκαναν το παν για να προστατεύσουν τους Έλληνες στην περιοχή. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι η ελληνική αυτοκινητοπομπή θα μπορέσει να φτάσει σύντομα στα σύνορα με τη Μολδαβία”.
Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο. Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε. Τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός”.
Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε: “Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Ενισχύουμε το κύρος της χώρας και στέλμουμε μήνυμα…”.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι έπρεπε να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού και ότι πάντως υπήρχε η εξουσιοδότηση του ΚΥΣΕΑ. “Δεν πιστεύω στα Συμβούλια των πολιτικών αρχηγών, δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Μετείχα σε μερικά… και πιστεύω ότι η συζήτηση δεν έχει ενδιαφέρον και δεν προσφέρει κάτι”, πρόσθεσε και παρέπεμψε στην πρωτοβουλία του να γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα της Ουκρανίας στη Βουλή. Μάλιστα κατηγόρησε τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως είπε, ότι οι θέσεις που εξέφρασαν στο Κοινοβούλιο ήταν “ναι μεν αλλά”.
Ερωτηθείς για το αν κινδυνεύουν οι επενδύσεις Ρώσων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις αφορούν μόνο ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.. “Αν εντοπιστούν στην Ελλάδα θα υπάρξουν οι κυρώσεις”, σημείωσε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν
Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν “είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι “δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας”, αλλά θα βοηθούσε να μειωθεί η ένταση.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά του σχέδια, μετά τη σφοδρή αντίσταση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία.
“Ο αναθεωρητισμός ή η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση με τον Πούτιν κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά δημοφιλή. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
“Επιταγή ακρίβειας” το Πάσχα…;
Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το να δοθεί “επιταγή ακρίβειας”, όπως χαρακτήρισε το επίδομα για το Πάσχα, κάνοντας σαφές ότι θα αφορά σε αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.
“Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις” τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για ευρωπαϊκή λύση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας.
Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό: “Μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε την επιδότηση στην ενέργεια και τη μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα κόψουμε ακόμα τους φόρους κατανάλωσης. Θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους ευάλωτους”.
“Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης. Γι’ αυτό και έχω προαναγγείλει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του μισθού από 1η Μαΐου. Καταλαβαίνω απόλυτα ειδικά τον νέο άνθρωπο. Ίσως γίνει και νωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου. Επίσης θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα, μια… επιταγή ακρίβειας στους πιο αδύναμους”.
Για τον τουρισμό: “Έχουμε κρατήσεις πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές και είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού φέτος”.
“Οχι” σε πρόωρες εκλογές
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών, θέτοντας πάντως ξεκάθαρα το δίλημμα της κάλπης, όταν θα στηθούν, όπως είπε, στο τέλος της τετραετίας: “Σταθερότητα ή περιπέτειες”.
“Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω το σκεπτικό μου. Αν αυτή η κρίση ήταν πριν από τέσσερα χρόνια θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος που σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας”.