Την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ μετά τη νίκη του στις εκλογές παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα μία ημέρα μετά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μια ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά, το τονίζω, μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας. Εμείς δεν θέλαμε, ούτε πιστεύαμε ότι ήταν κατ’ ανάγκη προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης. Όποτε χρειάστηκε, προφανώς, υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έπρεπε να κάνουμε, αλλά όλοι φαντάζομαι ότι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι, γιατί όχι, από το να είμαστε «στα κόκκινα», όπως δυστυχώς ήμασταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι με υπαιτιότητα -το τονίζω- της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Θέλω λοιπόν να ελπίζω -γιατί πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι- ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και θα μπορέσουμε πάνω σε αυτό το πρώτο καλό κλίμα να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεών μας, το οποίο θα έχει και απτά αποτελέσματα.
Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς
«Ο μεγάλος στόχος -δεν το έχω κρύψει ποτέ- είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Και αναφέρομαι στην διαφορά, διότι η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και συνέχισε: «Ο σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη».
Τόνισε ότι «και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, ένα κλίμα δηλαδή το οποίο από τη μία θα μας επιτρέπει να μην έχουμε αχρείαστες εντάσεις, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις -μια κινητικότητα η οποία στο παρελθόν μας αναγκάζει πάντα να αντιδρούμε με τα γνωστά συνεπακόλουθα τα οποία όλοι γνωρίζουμε- και να μας επιτρέψει ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε πάνω στην θετική ατζέντα, και αυτό από μόνο του, όπως είπατε, είναι ένα σημαντικό κεκτημένο. Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο, στο μεγάλο ζητούμενο, και η διαφύλαξη και μόνο του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι επειδή μπορεί να μην συμφωνήσουμε στο μείζον ότι πρέπει αυτόματα να γυρίσουμε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης».
Η στάση του Κογκρέσου για τα F16 δεν έχει αλλάξει
Στην ομιλία μου στο Κογκρέσο αναφέρθηκα στην ανάγκη οι πωλήσεις εξοπλισμών να συμβάλλουν στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει αν χρησιμοποιούνται εις βάρος άλλης χώρα και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει.
Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα F35 αλλά και σε πλεονάζον υλικό που θα μας δοθεί δωρεάν και ανεξάρτητα από τα F16 στην Τουρκία.
Επανέλαβε ότι έθεσε το θέμα της Θράκης και πρόσθεσε ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και πως έχει ήδη τοποθετηθεί ότι Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα. Η ερμηνεία της λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες.
Για έφιππη αστυνομία: σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στην Σαουδική Αραβία
«Για την έφιππη αστυνομία» είπε ο πρωθυπουργός χαριτολογώντας, «σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στην Σαουδική Αραβία. Δεν την χρειαζόμαστε. Ήταν κάτι που υπήρχε στον προγραμματισμό του υπουργείου ως σκέψη αλλά έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία δεν το χρειαζόμαστε. Στην ερωτήσεις στις πόσες φορές καίγεται ένας υπουργός απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς και τόνισε ότι ο κ. Μηταράκης στο υπουργείο που ήταν έκανε εξαιρετική δουλειά. Μιλώντας και πάλι για την έφιππη αστυνομία είπε ότι «τα άλογα θα χρειαστεί να μείνουν για λίγο ακόμα στον στάβλο».
Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, είπε ακόμα και παραδέχθηκε ότι τους δυσκόλεψε στην εφαρμογή της αλλά σημείωσε ότι ασκείται κριτική αλλά όπου χρειάστηκε παρέμβαση ήταν αποτελεσματική. Είπε ακόμα ότι ο ρόλος της είναι επικουρικός και πως θα συνεχίσουν οι περιπολίες στα πανεπιστήμια.
Αναμενόμενη η παραίτηση Τσίπρα
Χαρακτήρισε αναμενόμενη την παραίτηση Τσίπρα και είπε ότι προσφέρει στο κόμμα του μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση. «Εγώ», είπε, «δεν έχω προτίμηση σε πρόσωπα αλλά στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου λόγου και στην πολιτική ευπρέπεια». Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν θετικά στη Βουλή σημείωσε και πρόσθεσε ότι το να είναι μερικές φορές τα πράγματα βαρετά είναι ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης.
Θα εξετάσουμε τις επιλογές μας πάντα στα πλαίσια του συντάγματος είπε ενόψει των αυτοδιοκητικών εκλογών και του ενδεχόμενου να κατέβει υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Είπε επίσης ότι δεν σκέφτεται να αυξήσει το όριο για είσοδο στη Βουλή στο 5%, χαρακτήρισε ύψιστη κοινωνική αδικία την φοροδιαφυγή και υπογράμμισε ότι έχει την βούληση και τα εργαλεία για την πάταξή της.
Για την ακρίβεια είπε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος στα τρόφιμα αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τόνισε ότι στην ακτοπλοΐα έγιναν κινήσεις για τα εισιτήρια με δική του επιμονή και ερωτηθείς για τα σούπερ μάρκετ είπε ότι υπάρχουν ζητήματα ελέγχων και διαφάνειας στην αγορά. Έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό και θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Για τα τρόφιμα ένας τρόπος είναι η διαφάνεια στις τιμές που το είδαμε με το Καλάθι και το Market Pass.
Για την ακτοπλοΐα μπορεί να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο τιμών είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.
Για το πως θα πρέπει να τον κρίνουν οι πολίτες αν δεν ανταποκριθεί και αν έχει περιθώρια για άλλες συγνώμες είπε: «Θα γίνουν και λάθη και αν απαιτηθεί πρωθυπουργική συγνώμη θα υπάρξει. Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τις συνέπειες λόγων και έργων. Έχουμε φιλόδοξο σχέδιο και θα κριθούμε από την υλοποίησή του».
Έχουμε, πρόσθεσε, βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και πρώτα εγώ ο ίδιος είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και να έχουμε τ’ αυτιά μας ανοικτά και να μην είμαστε θύματα της γυάλινης σφαίρας στην οποία μετατρέπεται αυτό εδώ το κτίριο.
Δείτε όλη την συνέντευξη