Στις 12.00 ώρα Ελλάδος, στο παγωμένο Σότσι της Ρωσίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν «θερμούς» τους διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, η ατζέντα είναι διευρυμένη.
Το επίκεντρο όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση καταρχήν στην ενεργειακή συνεργασία, με την Αθήνα να θέτει αίτημα προς τη Ρωσία – μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες χώρες φυσικού αερίου – την ανάγκη για φθηνότερες τιμές.
Τι περιμένει η Ελλάδα
Η Ελλάδα προσμένει μια ξεκάθαρη στήριξης στις ελληνικές θέσεις από την πλευρά της Ρωσίας, σε σχέση με την παραβατικότητα της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ρώσου υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2020. Εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο, και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών ενισχύει και η σταθερή θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό. Απορρίπτει την θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη και στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Συνάντηση σε μία κρίσιμη συγκυρία
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική κρίση απειλεί να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας και Δύσης σε «δύσκολα μονοπάτια».
«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία» υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η θέση του πρωθυπουργού, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία.
Του τετ α τετ Μητσοτάκη – Πούτιν είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογο του Μιχαήλ Μισούστιν στην Αθήνα, στις 24 Ιανουαρίου, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Μόσχα και την Αθήνα πρωτόκολλο συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ. ά.
Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο στην Αθήνα το 2016, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.