Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κόκκινη γραμμή μου η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» – Η ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ

Ηχηρές απαντήσεις στην Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της γείτονος χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριάρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς είναι “κόκκινη γραμμή”, και ότι η χώρα μας δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα μας”. 

“Αβάσιμα και άιολα τα αιτήματα της Τουρκίας. Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Και επιτρέψτε μου να στείλω έναν μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού”.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στο βήμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε νέες αναφορές στην Ελλάδα, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με θέμα τις “Τουρκο-αμερικανικές σχέσεις”. Σχολιάζοντας την “μεροληπτική στάση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας”, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε πως “η Ελλάδα στο Αιγαίο έφτασε στο σημείο να λοκάρει τα τουρκικά F-16 με πυραύλους S-300”. 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του, λέγοντας ότι “τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε”. 

“Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο, συμβαίνει”, είπε στη συνέχεια αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. “Πιστεύαμε ότι κανένας δεν θα τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα μιας χώρας αλλά ως Ευρωπαίοι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την απόκρισή μας. Πήραμε μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε ένα κόσμο, όπου οι διαφορές επιλύονται με συγκρούσεις και όχι με τη διπλωματία. Είναι ανάγκη να στείλουμε απάντηση σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”. 

“Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών και θα προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι φτηνές και πάρα πολύ ασφαλείς. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε το τίμημα. Ο αγώνας κατά των fake news πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση”.

“Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου”.

“Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, όπως στην περίπτωση των σιτηρών, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης”. 

“Αβάσιμα και αίολα τα αιτήματα της Τουρκίας. Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Και επιτρέψτε μου να στείλω έναν μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλεί για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της”.

“Και για την Ελλάδα υπάρχει άλλος ένας αγώνας πολύ σημαντικός στην καρδιά μας. Η μάχη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο από την κλιματική αλλαγή, αλλά από τις ένοπλες συγκρούσεις, την παράνομη διακίνηση και τη διασύνδεσή της με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την UNESCO και τον WMO, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της πρωτοβουλίας για την «Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά», μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη, τον Γενικό Γραμματέα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNFCCC. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Και, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι στη μακρόχρονη και συνεχή προσπάθειά μας να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έχουμε λάβει υποστήριξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, καθώς και από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO.

Σας ευχαριστούμε για αυτή την υποστήριξη. Όσος καιρός κι αν χρειαστεί, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν τελικά στο σπίτι τους”, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν παρεκκλίνει από τους 17 Στόχους Βιωσιμότητας του ΟΗΕ για το 2030. Επιτρέψτε μου να τονίσω ιδιαίτερα τη δέσμευσή μας για τον μετασχηματισμό της δημόσιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Στόχο Νο. 4. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί στη φετινή συνέλευση.

Ως το κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος στον κόσμο, κατανοούμε ότι η βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας είναι υψίστης σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2024 θα φιλοξενήσουμε το 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean Conference», υλοποιώντας τα φιλόδοξα σχέδιά μας για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την προστασία του 30% της γης και της θάλασσάς μας έως το 2030″, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ώρες πριν ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ερντογάν «ξαναχτύπησε» για να ακολουθήσει ένα νέο «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες (22.09.2022) ο Τούρκος Πρόεδρος, πιστός στην τουρκική προπαγάνδα των fake news, επέμεινε στο ευφάνταστο αφήγημα του για τον ρόλο της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. “Θελήσαμε να δώσουμε ένα μάθημα ανθρωπιάς στον κόσμο, δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών και πιστεύω ότι διδάξαμε και αυτό το μάθημα ανθρωπιάς” δήλωσε, αναφερόμενος στο “show” του στον ΟΗΕ με τα ψευδή ντοκουμέντα που παρουσίασε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα