Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετά από εισήγησή μου θα γίνει έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, την επιρροή της Τουρκίας στην Συρία αλλά και άλλα διεθνή θέματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τον ρόλο της Τουρκίας στην Συρία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, την επιρροή της Τουρκίας στην Συρία αλλά και άλλα διεθνή θέματα.

Για την Ουκρανία είπε: «Η στάση της ΕΕ όπως αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει σταθερή, Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά γιατί θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ενδεχόμενη ειρήνη με την Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο που θα επιλέξει όχι σε συνθήκες αδυναμίας. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο ζήτημα της Ουκρανίας αυτό που ξέρω είναι ότι τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αποτυπώνουν ότι η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει».

Για την κατάσταση στην Συρία, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ένα στυγνό καθεστώς και τις τελευταίες εβδομάδες μάθαμε το επίπεδο της βίας που χρησιμοποιούσε για να καταπνίξει τον συριακό λαό και η κατάρρευσή του είναι μια κατ αρχήν θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους και θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Τουρκία είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αλλά και ένα καθεστώς το οποίο πρώτα και πάνω απ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Βρέθηκα στο Λίβανο και συναντήθηκα με τον πατριάρχη της Αντιόχειας και η Ελλάδα είναι πνευματικός προστάτης όλων των χριστιανών στον Λίβανο. Πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια τους. Η Ευρώπη συνολικά και η Ελλάδα έχει λόγο να θέλει μια σταθερότητα  στην Συρία για να επιστρέφουν οι πρόσφυγες σε συνθήκες ασφάλειας και να μην βρεθούμε μπροστά σε προσφυγικές ροές.  Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τον ρόλο της Τουρκίας στην Συρία».

Κίνδυνος συμφωνίας Τουρκίας – Συρίας

Η ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας θα παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Να θυμίσω ότι κατά την ΕΕ το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο και ενημερώσαμε με τον  Πρόεδρο  Χριστοδουλίδη για την ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας η οποία παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Το πρώτο που πρέπει να διερευνήσουμε είναι αν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα έχουν καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες. Εχουμε αναστείλει τις αποφάσεις ασύλου γιατί είχαν μια βασική αιτιολογία που ήταν ότι κινδύνευε από το καθεστώς Ασαντ που δεν υπάρχει πια. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η σταθεροποίηση της Συρίας έχει μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει σε μια επιστροφή ανθρώπων».

Για την άτυπη Σύνοδο Βορρά – Νότου

«Με την καλή ελπίδα ότι η κυρία Μελόνι που ήταν εξαιρετικά άρρωστη θα μπορεί να ταξιδέψει αύριο η σύνοδος αυτή θα φέρει στο ίδιο τραπέζι την Φινλανδία την Σουηδία, την Ιταλία και την Ελλάδα και είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε πως χώρες του βορρά και του νότου αντιλαμβάνονται τις νέες αμυντικές προκλήσεις και να συζητήσουμε μελέτη του τέως Φιλανδού προέδρου για την αμυντική ετοιμότητα της Ε.Ε. και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Η Φιλανδία πρωτοστατεί στην οργάνωση της κοινωνίας για πολιτική  προστασία θωράκιση και ανθεκτικότητα σε μια πιο χαλαρή κατάσταση θα έχουμε ουσιαστικές και ωφέλιμες συζητήσεις».

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Συρία

«Η Ελλάδα έχει και θα έχει ρόλο στην περιοχή και επιμένω ότι όλοι πρέπει να προσβλέπουμε σε μια Συρία συμπεριληπτική που δεν θα ακολουθήσει πορεία άλλων χωρών που πέρασαν από αντίστοιχες φάσεις απομάκρυνσης δεσποτικών ηγετών που δεν θα γίνουν τα ίδια σφάλματα όπως έγινε στη Λιβύη και το Ιράκ και σε αυτή την πρόκληση νομίζω ότι όλοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να παίξουν το δικό τους διακριτό ρόλο».

«Να σεβαστεί η Β Μακεδονία την Συμφωνία των Πρεσπών για να ανοίξει ο Ευρωπαϊκός της Δρόμος»

«Μπροστά μου εννοώ στην συνάντηση που είχαμε χθες στην σύνοδο και σήμερα στο ΕΛΚ ο κ. Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε τον επίσημο όρο που είναι Β Μακεδονία και επανέλαβα την ανάγκη του απολύτου σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα Σκόπια γιατί είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός της δρόμος».

Για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

«Χαίρομαι γιατί κατόπιν και δικής μου πρότασης θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου για την ευρωπαϊκή άμυνα,

Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές αλλά η τεράστια γεωπολιτική έντασή απαιτεί μια γεωπολιτική και αμυντική  αφύπνιση της ηπείρου μας σε πολλά επίπεδα. Χρειάζεται κινητοποίηση πόρων για ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο για δράσεις. Δεν είναι δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ και θα στείλουμε μήνυμα στις ΗΠΑ  ότι αναλαμβάνουμε κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν για την δική μας άμυνα».

 

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι