Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη (17.04.24) και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντονίζουν τα βήματά τους απέναντι στη νέα απειλή που θα προκαλέσει μία ανάφλεξη στα νότια σύνορα της Ευρώπης, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη τη διεθνή κοινότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει από τις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη, περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με το Τελ Αβίβ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή, δηλώνουν στο newsit.gr αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες.
Τι «φοβίζει» την Ευρώπη
Στο τραπέζι της Συνόδου αναμένεται να συζητηθούν οι κίνδυνοι για όλη την Ευρώπη από την επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο μεταναστευτικό αλλά και στους νέους τριγμούς στην οικονομία, που θα προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. έχοντας βιώσεις τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία κι ενώ ακόμη η Ευρώπη προσπαθεί να αναπτύξει ένα ενεργειακό δίκτυο που να μην επιβαρύνει ασύμμετρα τα δημοσιονομικά της -, είναι ξανά αντιμέτωπες με τον «εφιάλτη» ενός νέου κύματος ακρίβειας.
Αν και εφόσον το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, που είναι ο βασικός δρόμος μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, όπως εκτιμούν αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 105 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και τα 110 δολάρια, κάτι που θα πυροδοτηθεί ντόμινο αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.
Στο δείπνο απόψε των «27» αναμένεται να συζητηθεί και η απειλή νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Ήδη η Κύπρος δέχεται ροές από τον Λίβανο, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, ενώ η Ελλάδα ανησυχεί και για τυχόν νέα καραβάνια μέσω Αιγύπτου.
Και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται και οι σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας.
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του να υπάρξουν θετικά βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας.
Η βάση της σημερινής συζήτησης των «27» είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.
Η Ελλάδα, σε συντονισμό με την Κύπρο, στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της Αθήνας παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μαίνεται επί τρία χρόνια, και με φόντο το αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι για αμυντική βοήθεια.
Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για την αμυντική αυτονομία της Ε.Ε..