Site icon NewsIT
08:30 | 15.10.19

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μηνύματα για Τουρκία και ψήφο αποδήμων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μηνύματα για Τουρκία και ψήφο αποδήμων
Αιμίλιος Περδικάρης

Αποφασισμένος να υποστηρίξει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας τόσο για την παραβατικότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και για την εισβολή στη Συρία εμφανίστηκε στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και γι’ αυτό ακριβώς θ’ απαιτήσει την επιβολή των κυρώσεων που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι κατά της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Εκτίμησε δε πως οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας – για τις οποίες άνοιξε ο δρόμος στη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – θα πάρουν τη μορφή εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στη γείτονα χώρα.

[read4more]

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός πέταξε το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων, τονίζοντας ότι εναπόκειται στον ίδιο εάν θ’ αποφασίσει να συναινέσει και να ψηφιστεί για πρώτη φορά ένα κυβερνητικό σχέδιο κι από τους 300 βουλευτές. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα θα βρεθεί, προσβλέποντας ασφαλώς στη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ. Προς τούτο πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με την αντιπολίτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά την επιστολική ψήφο, την οποία απορρίπτει το ΚΚΕ, αλλά εμφανίζεται πλέον κι επισήμως να τη θυσιάζει η κυβέρνηση χάριν του «ναι» του Περισσού και της επίτευξης ευρύτατης συναίνεσης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από 200 και πλέον βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε δε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε σε σύνδεση της αλλαγής του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση (σ.σ.: να καταργηθεί η απλή αναλογική από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση με 180 κι όχι 200 ψήφους, δηλαδή μόνο με τη σύμπραξη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ούτε να «κάψει» την απλή αναλογική με τη διεξαγωγή εκλογών π.χ. στη μέση της θητείας του. Εξάλλου, απέφυγε ν’ απαντήσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές και εν συνεχεία θα γίνει συζήτηση για το πρόσωπο.

Click4more: Συμφωνία  πακέτο Μητσοτάκη – Γεννηματά «απομακρύνει» τον Παυλόπουλο;

Τόνισε, επίσης, ότι έχει ήδη προχωρήσει στην πρώτη αξιολόγηση των υπουργών του και γνωρίζει πού υπάρχουν καθυστερήσεις και λάθη στο κυβερνητικό έργο, κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική για το χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε δε τον εαυτό του ως έναν παρεμβατικό πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, σηκώνει αρκετές φορές το τηλέφωνο για να μιλήσει με υπουργούς ή ακόμη και με ειδικούς γραμματείς, προκειμένου να σχηματίζει ο ίδιος άποψη για τα γεγονότα.

Πέραν της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στροφή που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην «πράσινη» ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε «καθαρές» μορφές ενέργειας και μάλιστα με την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του συγκροτήματος αιολικών πάρκων της ιταλικής Enel στην Εύβοια – επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 130.000 νοικοκυριών σε ηλεκτρικό ρεύμα – ενώ χθες υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Μαξίμου εκτός των εκπροσώπων της Enel αυτούς της γερμανικής RWE.

Επίσης, δεδομένη είναι η δέσμευσή του για απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έως το 2028 και για παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο 1/3 της συνολικής παραγωγής έως το 2030, στόχους για τους οποίους  και οι δύο εταιρείες φέρονται μέσω των εκπροσώπων τους να εξέφρασαν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, συναντήθηκε και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom και στελέχη της γερμανικής εταιρείας που ελέγχει τον ΟΤΕ και στη συνάντηση αυτή εξετάστηκε η δυνατότητα να συνεισφέρει η DT στα κυβερνητικά σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, στην προσφορά σύνδεσης στο Διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες μέσω οπτικών ινών και στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (5G), παράλληλα με τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας εντός της επόμενης διετίας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version