Site icon NewsIT

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Νιώθω ο εαυτός μου και στη Βουλή και στο TikTok» – Τα παιδιά του, τα «κύματα» στον γάμο του και η καθημερινότητά του

30.05.2024 | 12:04
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Νιώθω ο εαυτός μου και στη Βουλή και στο TikTok» – Τα παιδιά του, τα «κύματα» στον γάμο του και η καθημερινότητά του

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, Τρίτη 28 Μαϊου 2024 (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αλλά με προσωπική χροιά έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα του συνέντευξη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο των γυναικών στην πολιτική, στις γυναικοκτονίες, στα παιδιά του και στις συμβουλές του ως πατέρας, στις σχέσεις και στο γάμο του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και φυσικά στην παρουσία του στο… TikTok.

Μιλώντας στο madamefigaro.gr, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως νιώθει ο εαυτός του τόσο στη Βουλή όσο και στο TikTok, ενώ περιέγραψε και την καθημερινότητά του, σημειώνοντας πως ξεκινά και κλείνει την ημέρα του με γυμναστική.

«Στη Βουλή γίνεται το νομοθετικό έργο και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Συζητούμε διεξοδικά τις πολιτικές μας και συχνά σε υψηλούς τόνους, αφού εκεί συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις. Έχω, λοιπόν, πάντα κατά νου ότι απευθύνομαι στην εθνική αντιπροσωπία και έτσι το κάνω με την ανάλογη σοβαρότητα και σεβασμό.

Στο Tik Tok, από την άλλη, υπάρχει χώρος για χιούμορ και πιο χαλαρή αλληλεπίδραση. Αλλά και λιγότερος χρόνος για λεπτομέρειες, που απαιτεί να εστιάσουμε στα βασικά. Και στις δυο περιπτώσεις, πάντως, νιώθω ο εαυτός μου. Απλώς, έχω την ευκαιρία να δείξω μια διαφορετική πλευρά μου», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ως γονιός και στο πως τοποθετείται στα παιδιά του όσον αφορά την έμφυλή βία, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Ως γονιός, επιμένω πάντα όταν μιλώ στις κόρες μου να μη δέχονται καμία προσπάθεια επιβολής μέσα στη σχέση. Και στον γιο μου να σέβεται τη σύντροφό του κάθε στιγμή. Έχουν, βέβαια, ως πρότυπο και μια πολύ δυναμική μητέρα που δίνει τον τόνο».

Όσον αφορά δε τις σχέσεις των ζευγαριών, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «σχέσεις χωρίς σύννεφα υπάρχουν μόνο στις ταινίες», δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έχω μιλήσει ανοιχτά για τα κύματα που έχει περάσει ο γάμος μου, όπως νομίζω συμβαίνει και σε πολλά ζευγάρια. Εμπόδια τα οποία καταφέραμε, τελικά, να ξεπεράσουμε».

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Οι επικεφαλής σε όλες τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόεδρος ευρωκοινοβουλίου, πρόεδρος Κομισιόν, πρόεδρος ΕΚΤ) είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα, πόσος χρόνος θα χρειαστεί και τι πρέπει να γίνει για να μην ασχολούμαστε πια με το τι δυνατότητες έχουν οι γυναίκες και να είναι απλώς αδιάφορο το φύλο προκειμένου να διεκδικήσει και να κατακτήσει κάποιος μια ισχυρή θέση; Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στην πολιτική είναι χαμηλή;

Πράγματι είναι καιρός η πολιτική να πάψει να θεωρείται αντρικό σπορ. Και είναι σημαντικό το ότι βλέπουμε, πλέον, περισσότερες πρωθυπουργούς και υπουργούς στις χώρες όπως και πιο πολλές γυναίκες επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών. Εμπεδώνεται, έτσι, η αντίληψη ότι το φύλο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ικανότητα ή την επιθυμία προσφοράς μέσα και από την πολιτική. Στην Ελλάδα, βέβαια, δυστυχώς είμαστε ακόμη πίσω στην ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Και είναι ένα από τα πεδία στα οποία καλούμαστε, τώρα, να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προσωπικά το επιδιώκω, δίνοντας την ευκαιρία σε ικανές Ελληνίδες να δοκιμαστούν. Είτε ως υπουργοί, υφυπουργοί ή Γενικοί Γραμματείς, είτε στα ψηφοδέλτια της παράταξης. Αλλά και δίπλα μου, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. Όχι γιατί, απλώς, είναι γυναίκες. Αλλά γιατί εκτιμώ τις ικανότητές τους σε έναν απαιτητικό χώρο. Έχουμε, άλλωστε, για πρώτη φορά στην ιστορία και γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έχω πάντα κατά νου να υπάρχουν ίσες προσβάσεις και ίσες ευκαιρίες. Το λέω αυτό γιατί διαπιστώνω ότι -ειδικά γυναίκες ή νέοι χωρίς την τυπική εικόνα του πολιτικού- συχνά αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Όχι συνειδητά, ίσως. Γι’ αυτό και η ποσόστωση είναι ένα πρώτο χρήσιμο εργαλείο εναντίον των στεγανών.

Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα για να την πείσετε ότι η πολιτική την αφορά;

Θα έλεγα σε κάθε νέα γυναίκα ότι αν κάτι θέλει, τότε μπορεί να το πετύχει. Ότι θέλουμε η φωνή της να ακούγεται. Και ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή είναι σημαντικό να αντανακλούν την κοινωνία. Γιατί έτσι, τελικά, γινόμαστε πιο συμπεριληπτικοί. Βλέπουμε πιο μακριά. Και παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για όλους. Μία προϋπόθεση για να πάμε πιο γρήγορα και πιο μακριά.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι αυτό της έμφυλης βίας. Από τη μία έχουμε την πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαρακτηρίστηκε “ιστορική” ως το πρώτο βήμα για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος που θα τερματίσει τη βία κατά των γυναικών! Από την άλλη, ακούμε συνέχεια για περιστατικά έμφυλης βίας. Ποια είναι η άποψή σας για το φαινόμενο και τι πρέπει να γίνει για να εξαλειφθεί; Τι συμβουλεύετε εσείς τα παιδιά σας για να μείνουν μακριά από κακοποιητικές σχέσεις;

Δυστυχώς, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχει πουθενά εξαλειφθεί, καθώς αντανακλά βαθιά ριζωμένες σχέσεις ανισότητας των φύλων. Αυτό, ασφαλώς, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Ούτε και ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας. Γιατί μπορεί, κάθε τόσο, ένα τραγικό περιστατικό να απασχολεί την επικαιρότητα. Όμως, καθημερινά, δεκάδες γυναίκες σώζονται από τις παρεμβάσεις της Πολιτείας που γίνονται αθόρυβα, αλλά μεθοδικά. Θυμίζω ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, φτιάξαμε 40 νέες δομές αντιμετώπισης περιστατικών στην ΕΛΑΣ και όλοι σχεδόν οι αστυνομικοί μας έχουν εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τομέα. Δίνουμε δωρεάν νομική και ψυχολογική στήριξη σε όποια το ζητήσει. Το “panic button” καλύπτει, τώρα, όλη τη χώρα. Ενώ υπάρχει τουλάχιστον ένα safe house σε κάθε νομό για την προσωρινή φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους.

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, είναι να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που γεννούν ή κλείνουν τα μάτια στη βία. Γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία τονίζω ότι τα θύματα πρέπει να μιλούν και να ζητούν βοήθεια. Ξέρω πως δεν είναι απλό και ότι χρειάζεται δύναμη όταν μία γυναίκα βρεθεί σε μία τέτοια θέση. Είναι, όμως, ο μόνος τρόπος να σωθεί. Γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνη της, ότι θα είμαστε εκεί. Κι είναι ενθαρρυντικό ότι, σταδιακά, όλο και περισσότερες αποφασίζουν να καταγγείλουν τη βία. Με τη δίωξη να είναι, πλέον, αυτεπάγγελτη. Ώστε και οι θύτες να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν, αντιμετωπίζοντας αυστηρές ποινές. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά μας κατηγορεί για αδιαφορία, ήταν αυτός που τις μείωσε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019.

Δεν θέλω, όμως, να αναλωθώ σε αυτό. Αλλά να τονίσω ότι η έμφυλη βία είναι φαινόμενο ύπουλο, που αγγίζει οριζόντια την κοινωνία. Δεν αφορά μόνο γυναίκες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό λένε τα στοιχεία. Και η προσπάθεια ξεκινά μέσα στην κάθε οικογένεια. Ως γονιός, επιμένω πάντα όταν μιλώ στις κόρες μου να μη δέχονται καμία προσπάθεια επιβολής μέσα στη σχέση. Και στον γιο μου να σέβεται τη σύντροφό του κάθε στιγμή. Έχουν, βέβαια, ως πρότυπο και μια πολύ δυναμική μητέρα που δίνει τον τόνο. Και χαίρομαι που διαπιστώνω, μέσα από τα παιδιά μου, ότι οι αντιλήψεις εξελίσσονται. Γιατί έτσι τελικά τα πράγματα αλλάζουν. Όταν και οι γενιές αλλάζουν.

Η ανισότητα των φύλων βασίζεται στα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας του παρελθόντος που ακόμη αναπαράγονται. Ως πατέρας ενός αγοριού και δύο κοριτσιών, θεωρείτε ότι τα έχετε μεγαλώσει ισότιμα; Συμμετέχουν το ίδιο και έχουν την ίδια εξοικείωση με τις καθημερινές δουλειές; Έχετε τα ίδια όνειρα για τον γιο και τις κόρες σας. Θα τους ενθαρρύνατε, για παράδειγμα, εξίσου να ασχοληθούν με την πολιτική;

Θα σας απαντήσω ευθέως ότι με την Μαρέβα μεγαλώσαμε τις κόρες και τον γιο μας με ισότιμο τρόπο. Δεν έγινε τυχαία, αλλά απολύτως συνειδητά. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι και εγώ δεν έπεσα ποτέ σε στερεοτυπικές παγίδες που έχουν να κάνουν με το φύλο. Κι όσο περισσότερο συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα, τόσο καλύτερα τις αναγνωρίζω. Φροντίσαμε, όμως, από μικροί να συμμετέχουν και οι τρεις εξίσου στις δουλειές και στις συζητήσεις. Τους ενθαρρύναμε εξίσου στο σχολείο, στις σπουδές και στη δουλειά. Για να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα. Γιατί από ένα σημείο και μετά, ως γονείς καθόμαστε στο πίσω κάθισμα. Και το τιμόνι περνά στους ίδιους.

Όσο για την πολιτική, σίγουρα έχουν ερεθίσματα. Ενημερώνονται, έχουν άποψη και κρίση. Αλλά η απόφαση για το μέλλον τους είναι δική τους. Το δικό μου όνειρο είναι να βλέπω τα παιδιά μου ευτυχισμένα και ευχαριστημένα με ό,τι κάνουν. Χωρίς να καταπιέζονται σε ρόλους που άλλοι έχουν προδιαγράψει. Να χωρέσουν, δηλαδή, στα κοστούμια που τα ίδια θα έχουν επιλέξει.

Σε ό,τι αφορά την ενδοσχολική βία και τη βία μεταξύ ανηλίκων, 1,5 μήνα μετά τη δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, πώς κρίνετε τη λειτουργία της; Πώς μπορεί να βοηθήσει; Τι άλλο σχεδιάζετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου; 

Η πλατφόρμα είναι ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας. Ξέρουμε ότι υπήρχαν σχολεία που μόνα τους έφτιαξαν μηχανισμούς διαχείρισης. Και άλλα, τα οποία δεν έδιναν την αναγκαία στήριξη στους μαθητές τους. Απαντάμε, λοιπόν, αυτήν την ασυμμετρία, λέγοντας σε κάθε μαθήτρια και μαθητή, σε κάθε μητέρα και πατέρα, όπως και σε κάθε εκπαιδευτικό ότι η Πολιτεία είναι εδώ. Μπορούν να σπάσουν τη σιωπή και να ζητήσουν την παρέμβασή της. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, που μέσα σε 50 μέρες, έχουν γίνει 122.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα και έχουν υποβληθεί 263 αναφορές, οι περισσότερες από γονείς. Όλες αξιολογούνται. Και η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η προσέγγισή μας δεν είναι τιμωρητική. Εστιάζουμε στη στήριξη θυμάτων, αλλά και τη διαχείριση των ακραίων συμπεριφορών από ανήλικα παιδιά. Με τις οικογένειες και τους καθηγητές, ελπίζουμε, συμμάχους. Και δεν σταματάμε εκεί. Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο που θα καταρτιστεί μαζί με επιτροπή ειδικών από διάφορα πεδία: την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων. Γιατί το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα σχολεία, ούτε αντιμετωπίζεται μόνο σε αυτά. Στόχος μας είναι να σπάσουμε οριστικά τον κύκλο της βίας και την κουλτούρα που την τροφοδοτεί. Με σύγχρονες προσεγγίσεις που θα βασίζονται σε δεδομένα από πολλούς χώρους και θα αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα.

Το Δημογραφικό είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη χώρα μας υπάρχουν δυσκολίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια. Από το να βρει σπίτι μέχρι κάποιον να κρατάει το παιδί. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε για την αντιμετώπισή του;

Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Και, βέβαια, ούτε εδώ μιλάμε για ελληνική πρωτοτυπία. Το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν. Έτσι, σε πρώτη φάση, η Πολιτεία προσπαθεί να αναχαιτίσει την απειλή. Αυξάνοντας κατά 1.000 ευρώ επιπλέον το αφορολόγητο σε οικογένειες με παιδιά. Πριμοδοτώντας ξεχωριστά στο Δημόσιο τους υπαλλήλους με παιδιά. Δίνοντας επίδομα μητρότητας 2.400 έως 3.500 ευρώ. Άδεια 9 μηνών στις εργαζόμενες μητέρες, μέρος της οποίας δικαιούται και ο πατέρας. Με παιδικούς σταθμούς, “Νταντάδες της Γειτονιάς” και ολοήμερα σχολεία ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς. Και βέβαια με πολιτικές προσιτής στέγης, όπως το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ή τα σχέδια “Ανακαινίζω Ενοικιάζω”. Αλλά και με περιορισμούς στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση για να αυξηθούν τα ακίνητα προς μακροπρόθεσμη ενοικίαση.

Όλα αυτά είναι πολιτικές που εφαρμόζουμε ήδη για να διευκολύνουμε τους νέους γονείς. Ενώ το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επεξεργάζεται μία συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό που θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι. Εξετάζοντας δράσεις που λειτούργησαν σε άλλες χώρες. Γιατί θέλουμε να γίνει ευκολότερη η απόφαση ενός ζευγαριού να κάνει παιδί. Εφόσον, φυσικά, το επιθυμεί. Είναι σεβαστό να μη θέλει κανείς να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Ή έστω, όχι ακόμη. Αν έχει ήδη ένα, όμως, γιατί όχι και δεύτερο ή τρίτο. Ξέροντας πια τις δυσκολίες, αλλά και τα δώρα της μητρότητας και της πατρότητας. Εκεί θα εστιάσουμε λοιπόν. Και θα δούμε πάλι το θέμα των κινήτρων σε επιχειρήσεις για να στηρίξουν τους εργαζομένους τους.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επέκταση και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπάρχει η σκέψη να ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλες εξετάσεις;

Ήδη, αν η μαστογραφία δώσει ευρήματα προς διερεύνηση, γίνεται υπερηχογράφημα και άλλες εξετάσεις. Το κρίνει ο γιατρός. Είμαι περήφανος για την πρωτοβουλία αυτή. Γιατί 20.000 γυναίκες εντόπισαν νωρίς τον καρκίνο του μαστού και, στη συντριπτική πλειοψηφία, θα γίνουν καλά. Κάτι που δεν θα συνέβαινε αν το κράτος δεν ερχόταν να τους πει να εξεταστούν προληπτικά. Για αυτό και θέλω να ζητήσω από κάθε γυναίκα που πήρε SMS για δωρεάν μαστογραφία ή τεστ ΠΑΠ να μην το αμελήσει. Αντιθέτως, να παρακινήσει τη φίλη, τη μητέρα ή την αδερφή της να κάνει το ίδιο. Η γνώση είναι δύναμη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια ευκαιρία στη ζωή.

Μέσω του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” καλύπτουμε, επίσης, προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες 21 με 65 ετών. Τα πρώτα μηνύματα έχουν σταλεί. Και συνεχίζουμε με ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά. Όλα αυτά είναι εφικτά γιατί εξασφαλίσαμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το τονίζω πάντα γιατί πρέπει να γνωρίζουμε το αποτύπωμα της Ένωσης στις ζωές μας. Και ειδικά λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, να θυμόμαστε τι σημαίνει, για την καθεμία και τον καθένα, η ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη.

Τα επίπεδα αποχής στις Ευρωεκλογές είναι πολύ υψηλά, παρόλο που οι πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας λαμβάνονται πλέον στην Ευρώπη. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κορυφαία ζητήματα στα οποία θα κληθεί να πάρει θέση το νέο Ευρωκοινοβούλιο; Και πώς αφορούν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών;

Παραδοσιακά, η ευρω-κάλπη έχει χαμηλότερη συμμετοχή απ’ την εθνική, αν και 3 στους 4 νόμους διαμορφώνονται, πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν ενταχθούν στο ελληνικό δίκαιο. Παρότι με ευρωπαϊκούς πόρους φτιάχνουμε αυτοκινητόδρομους και σύγχρονες υποδομές. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ψηφιοποιούμε κράτος και σχολεία. Χρηματοδοτούμε τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στηρίζουμε τους αγρότες. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι όλα τα παραπάνω αφορούν τον καθένα ξεχωριστά. Και αυτός είναι ο λόγος που καλώ όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να έρθουν στις κάλπες. Και να ψηφίσουν την πολιτική πρόταση και πρόσωπα ικανά να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μιλά σήμερα για όλα αυτά. Με την αντιπολίτευση να επιδιώκει, όπως λέει, την “ανατροπή”. Για να έρθει, όμως, τι; Η επιστροφή σε ένα παρελθόν αποτυχίας;

Απαντώ, λοιπόν, ότι η χώρα χρειάζεται σιγουριά και συνέχεια στη πορεία της. Όχι πισωγυρίσματα και νέες περιπέτειες. Μόνο έτσι, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίζουμε πηγαίνουμε “σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη”, όπως λέει και το σύνθημά μας. Ενώ οι συσχετισμοί των Ευρωεκλογών θα μεταφραστούν και σε ευρωπαϊκές επιδιώξεις της επόμενης μέρας. Για μία πιο ανταγωνιστική οικονομία και για τη ρύθμιση των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών που τροφοδοτούν την ακρίβεια. Για περισσότερους πόρους στην Ελλάδα. Για μία αποτελεσματική στο Μεταναστευτικό. Αλλά και για μία κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα. Που θα προστατεύει την ασφάλεια σε ολόκληρη την ήπειρο. Και θα ανακουφίζει κράτη όπως το δικό μας από μέρος των αμυντικών τους δαπανών.

Ως πρωθυπουργός, αλλά και ως πατέρας τριών νεαρών πολιτών, πώς κρίνετε τη στάση των νέων απέναντι στην πολιτική; Και πώς πιστεύετε ότι θα γίνει πιο ενεργή;

Διαπιστώνω ότι οι νέοι μας είναι πιο μορφωμένοι, πιο ενημερωμένοι και πιο ευαισθητοποιημένοι από ποτέ. Ειδικά σε θέματα κοινωνικά και διεθνή. Ίσως είναι και πιο ενεργοί πολιτικά, με τον δικό τους τρόπο. Σέβομαι την κριτική τους στάση, χωρίς να ξεχνώ ότι γνώρισαν μόνο προβλήματα και κρίσεις. Και είναι φυσικό να αγωνιούν και να θέλουν να ακουστούν. Είναι, άλλωστε, μέρος των καθηκόντων μου, ως Πρωθυπουργός, να γνωρίζω τις ανησυχίες και τα ζητούμενά τους. Και να εξηγώ, με τη σειρά μου, τις θέσεις μας. Αυτό προσπαθώ να κάνω και στο Tik Tok, που προτιμούν να παρακολουθούν. Με τρόπο που πιστεύω ότι θα με ακούσουν. Και μετά, φυσικά, θα κρίνουν.

Να ξέρετε ότι διαβάζω πολλά από τα σχόλια που κάνουν προσωπικά, γιατί με ενδιαφέρει η γνώμη τους. Και, φυσικά, απολαμβάνω πολύ τις συζητήσεις που κάνουμε με τα παιδιά μου και με τους φίλους τους. Όπως και με τους νεότερους συνεργάτες μου και τους βουλευτές μας. Γιατί εκ των πραγμάτων βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, αναδεικνύοντας ζητήματα που δεν γνωρίζαμε ή δεν είχαμε δώσει ανάλογη σημασία. Έτσι ξεκίνησαν δράσεις όπως η διανομή δωρεάν προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Για αυτό επιμένω να δίνω ευκαιρίες σε άξιους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι παλαιότεροι φέρουν εμπειρία. Και οι νεότεροι φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις. Απαραίτητα και τα δυο στην πολιτική.

Τα social media βοηθούν στη διάδοση πολιτικών θέσεων; Για παράδειγμα, τα βιντεάκια σας στο TikTok προεκλογικά έκαναν θραύση και σας βοήθησαν να έρθετε πιο κοντά στις νεότερες ηλικίες. Προάγουν, όμως, το δημόσιο διάλογο; Ή, μήπως, υπεραπλουστεύουν σύνθετα θέματα και, τελικά, τα απαξιώνουν;

Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να προσεγγίσουμε ανθρώπους που δεν παρακολουθούν τις ειδήσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες. Τους νεότερους, αλλά όχι μόνο. Αρκεί να συνοδεύεται και από το κατάλληλο περιεχόμενο. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει να γίνω viral. Με ενδιαφέρει η ουσία. Και η ευκαιρία να επικοινωνήσω με ευρύτερα κοινά. Όχι μόνο προς μία κατεύθυνση, αλλά αμφίδρομα. Όπως είπα, διαβάζω τα σχόλια. Έτσι καταλαβαίνω καλύτερα τι θέλουν να ακούσουν και τι ζητούν από εμάς. Και από τη διάδραση αυτή προκύπτει, συχνά, η ανάγκη να μιλήσουμε περισσότερο για πολιτικές που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως το στεγαστικό, όταν είδαμε ότι 9 στα 10 σχόλια ήταν για αυτό.

Ανάμεσα στη δημόσια παρουσία σας στη Βουλή και στο προφίλ που παρουσιάζετε στο TikTok, τι θα λέγατε ότι είναι πιο κοντά σε αυτό που είστε στην καθημερινότητά σας μακριά από τις κάμερες;

Στη Βουλή γίνεται το νομοθετικό έργο και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Συζητούμε διεξοδικά τις πολιτικές μας και συχνά σε υψηλούς τόνους, αφού εκεί συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις. Έχω, λοιπόν, πάντα κατά νου ότι απευθύνομαι στην εθνική αντιπροσωπία και έτσι το κάνω με την ανάλογη σοβαρότητα και σεβασμό. Στο Tik Tok, από την άλλη, υπάρχει χώρος για χιούμορ και πιο χαλαρή αλληλεπίδραση. Αλλά και λιγότερος χρόνος για λεπτομέρειες, που απαιτεί να εστιάσουμε στα βασικά. Και στις δυο περιπτώσεις, πάντως, νιώθω ο εαυτός μου. Απλώς, έχω την ευκαιρία να δείξω μια διαφορετική πλευρά μου.

Πώς καταφέρνετε να βρίσκετε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μια τόσο απαιτητική καθημερινότητα και την προσωπική ζωή σας;

Τα παιδιά ήταν πάντα προτεραιότητά μου. Προσπαθούσα να είμαι εκεί όχι μόνο στις σημαντικές στιγμές, αλλά σε όλη τους τη διαδρομή. Και χαίρομαι πολύ γιατί έχουμε μια στενή σχέση και τώρα που έχουν μεγαλώσει. Έρχονται στις περιοδείες και τις ομιλίες μου. Με τον Κωνσταντίνο παίζουμε και μπάλα στην ίδια ομάδα. Αύριο, μάλιστα, διεκδικούμε το Κύπελλο στο τουρνουά αποφοίτων του σχολείου μας. Πιστεύω, με αξιώσεις. Προσπαθώ, έτσι, να βρίσκω χρόνο ώστε να είμαι μαζί τους. Γιατί, εκτός των άλλων, δεν θέλω μια μέρα να έχω τύψεις για αυτά που έχασα. Δεν είναι, φυσικά, εύκολο. Δεν λέω αυτό. Ξέρω ότι υπάρχουν γονείς που αγωνίζονται καθημερινά για τα απαραίτητα και ίσως δεν αφιερώνουν όσο χρόνο θα ήθελαν στις οικογένειές τους. Άλλοι, επίσης, που είναι μητέρες και πατέρες μαζί. Καθένας, προσπαθεί, όπως μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρώ ότι η ανταμοιβή του γονέα για την επαφή με τα παιδιά του είναι ανεκτίμητη.

Πώς είναι μια τυπική ημέρα σας; Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να αποφορτίζεστε όταν νιώθετε πιεσμένος;

Εφόσον οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν, ξεκινώ ή κλείνω τη μέρα με γυμναστική. Είναι πια τρόπος ζωής. Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα είναι καθορισμένο. Συσκέψεις, συναντήσεις, επισκέψεις που σχετίζονται με το κυβερνητικό έργο. Προεκλογικά, στο πρόγραμμα μπαίνουν και οι περιοδείες παντού στην επικράτεια. Στη δουλειά αυτή, είναι πολύτιμη η αίσθηση που αποκτάς στον δρόμο. Για αυτό βγαίνω συχνά από το γραφείο. Τώρα, όπως καταλαβαίνετε, τα ελεύθερα βράδια τα περνώ με τη Μαρέβα και τα παιδιά. Απολαμβάνω, επίσης, ένα καλό βιβλίο. Και, κάθε τόσο, ένα δείπνο με φίλους. Σπανιότερα, θα βρεθώ σε μια μουσική παράσταση ή συναυλία. Και θέλω με τη ευκαιρία να πω ότι κάναμε τα πάντα για να είναι έτοιμο το ΟΑΚΑ ώστε να υποδεχτεί τους χιλιάδες Έλληνες που ανυπομονούν να δουν πρώτη φορά τους Coldplay στην Αθήνα.

Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο και μια ταινία που διαβάσατε ή είδατε πρόσφατα και σας εντυπωσίασε;

Αγαπώ πολύ το διάβασμα. Μάλλον γιατί μου αρέσει να μαθαίνω. Οπότε διαβάζω λίγο τα βράδια και στον όποιο ελεύθερο χρόνο. Περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές. Τελευταία διάβασα το “Μουσείο της Αθωότητας” του Παμούκ. Είδα, επίσης, το “Poor Things” του Λάνθιμου και περιμένω την καινούργια του ταινία από τις Κάννες. Οφείλω, ωστόσο, να πω ότι, αυτές τις εβδομάδες, με έχει κερδίσει η τηλεόραση και οι αναμετρήσεις των ομάδων μας στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Ποιο είναι το δικό σας tip για να λειτουργήσει μια μακροχρόνια σχέση;

Έχω μιλήσει ανοιχτά για τα κύματα που έχει περάσει ο γάμος μου, όπως νομίζω συμβαίνει και σε πολλά ζευγάρια. Εμπόδια τα οποία καταφέραμε, τελικά, να ξεπεράσουμε. Άλλωστε, σχέσεις χωρίς σύννεφα υπάρχουν μόνο στις ταινίες. Και αυτό σε πολύ λίγες. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αγάπη και εκτίμηση. Να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να τον κατανοείς. Να υποχωρείς, όταν πρέπει, αφήνοντας στην άκρη τον εγωισμό. Αλλά και να πείθεις με αγάπη. Βάζοντας στην πρώτη θέση τη σχέση και τα παιδιά, όταν υπάρχουν. Αρκεί να το θες και να πιστεύεις ότι αξίζει να δώσεις μια δεύτερη και τρίτη ευκαιρία για να κρατήσεις τη σχέση ζωντανή.

Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται από τη θητεία σας ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας;

Η συγκυρία θέλησε να αναλάβω Πρωθυπουργός σε μια χώρα που πέρασε μια κρίση βαθιά και πολυετή. Χάσαμε, δυστυχώς, πολλές ευκαιρίες. Η οικονομία μας συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%. Κι όταν στην Ευρώπη έβρεχε ρευστότητα και επενδύσεις, κρατούσαμε ομπρέλα. Με αποτέλεσμα οι άλλες χώρες να φύγουν μπροστά και εμείς να μείνουμε πίσω. Επομένως, ο μεγάλος στόχος της δικής μου θητείας είναι να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Να γίνουμε μία χώρα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Μία χώρα που αναπτύσσεται και ευημερεί. Δίνοντας ευκαιρίες για εξέλιξη και προκοπή σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Πώς ονειρεύεστε τη ζωή σας όταν αποσυρθείτε από την πολιτική;

Σίγουρα υπάρχει ζωή και μετά την πολιτική. Και είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς πότε να αποχωρεί από τις υποχρεώσεις του. Πάντως, προς το παρόν, νιώθω αρκετά νέος, δυνατός και ακμαίος ώστε να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα μου. Θα τιμήσω, λοιπόν, την εντολή που μας έδωσαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά στο μονοπάτι του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού που έχουμε χαράξει. Διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα του 2030.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version