Site icon NewsIT
07:40 | 30.09.24

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο οδικός χάρτης για τις συζητήσεις με την Άγκυρα, το μήνυμα του πρωθυπουργού και το «γαλάζιο αγκάθι»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο οδικός χάρτης για τις συζητήσεις με την Άγκυρα, το μήνυμα του πρωθυπουργού και το «γαλάζιο αγκάθι»
Ευαγγελία Τσικρίκα

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες (29.9.24) για τα ελληνοτουρκικά, στην κυριακάτικη ανάρτηση στο Facebook, είχε πολλαπλούς αποδέκτες. Απευθυνόταν και στο εσωτερικό της ΝΔ και στόχο είχε να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες έχουν προκύψει από την συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Τη συμφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δύο χώρες να ξεκινήσουν, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τις συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, της μόνης διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα ότι έχει με την Τουρκία.

«Ξαναλέω, το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα. Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» έγραψε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάρτηση.

Ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», σε πρώτη φάση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα επισκεφτεί την Αθήνα, πριν από το τέλος του χρόνου, και όπως συμφωνήθηκε, θα συζητήσουν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη το γενικό πλαίσιο του διαλόγου… Τις πτυχές του Διεθνούς Δικαίου επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση, το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου, το διεθνές δικαστήριο στο οποίο θα παραπεμφθεί η διαφορά αν διαπιστωθεί πως δεν υφίσταται κοινός τόπος (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή Αμβούργο) και ενδεχομένως άλλα ζητήματα «Αρχής», όπως για παράδειγμα αν η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο ή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, σε νέα τους συνάντηση, κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα αξιολογήσουν αν έχει προκύψει το έδαφος για να δώσουν εντολή για τη δεύτερη φάση, δηλαδή να συζητηθούν συγκεκριμένες πτυχές πιθανής οριοθέτησης, αλλά και χάρτες.

«Γαλάζιο αγκάθι»

Το θέμα από μόνο του, βρίσκει στο εσωτερικό της ΝΔ υποστηρικτές αλλά προβάλλει ταυτόχρονα και τις διαφορετικές γραμμές που έχουν αναδειχθεί από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Αβέβαιο είναι δε, αν και βουλευτές που είναι κοντά τους, της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», θα πειστούν να στηρίξουν μία τέτοια πρωτοβουλία.

Στο «γαλάζιο στρατόπεδο» η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη συζητήσεις και πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα βαθύ… ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ, με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να τις προσδιορίσει σήμερα. 

Οι θέσεις Σαμαρά και Καραμανλή

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαρας σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι «προσφυγή στη Χάγη σημαίνει εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας». «Θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο» είχε προσθέσει με έμφαση. «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» είχε τονίσει.

«Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό» είχε δηλώσει, στο πλαίσιο ομιλίας του, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Πρόκειται για δύο τοποθετήσεις με… ειδικό βάρος στο εσωτερικό της ΝΔ, που προφανέστατα κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Μήνυμα Δένδια

Το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μόλις την Παρασκευή, από τη Λέρο. Τόνιζε την πάγια ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία «τα Δωδεκάνησα έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό Δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες, δηλαδή και όσους και όσες χώρες δεν την έχουν υπογράψει», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version