Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στην Ελλάδα ακολουθήσαμε αυτό που αποκαλώ “υπεύθυνο πατριωτισμό”»

«Ήμασταν κοινωνικά προοδευτικοί όταν θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν απαραίτητο και ήμασταν οικονομικά φιλελεύθεροι», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο podcast «Table Τoday»

«Στην Ελλάδα ήμασταν πολύ υπεύθυνοι, ακολουθήσαμε αυτό που αποκαλώ “υπεύθυνο πατριωτισμό”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο podcast «Table Τoday» και στον δημοσιογράφο Μίχαελ Μπρέκερ.

Σχολιάζοντας την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι προβληματισμοί των πολιτών, διότι οι προβληματισμοί τους συνήθως έχουν βάση.

«Η απάντηση δεν είναι, δηλαδή, η ψήφος σε ένα λαϊκιστικό κόμμα, δεν έχει δώσει λύση στα προβλήματα που έχει ο κόσμος, και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα ήμασταν πολύ υπεύθυνοι, ακολουθήσαμε αυτό που αποκαλώ “υπεύθυνο πατριωτισμό”, όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, ενίσχυσης της άμυνάς μας. Ήμασταν κοινωνικά προοδευτικοί όταν θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν απαραίτητο και ήμασταν οικονομικά φιλελεύθεροι».

«Το τρίτο ήταν ίσως το πιο σημαντικό, διότι αυτό είναι που δημιουργεί την ανάπτυξη, αυτό είναι που μειώνει την ανεργία και αυτό είναι που, εν τέλει, αυξάνει τους μισθούς. Στην περίπτωσή μας, αυτή η τριγωνοποίηση απέφερε αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ήμασταν άτεγκτοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία. Αυτό μας δίνει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ώστε να επενδύσουμε και να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος».

«Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, αυτή η πολιτική ήταν σαφώς επιτυχής, διότι πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσουμε το χρέος μας, αλλά μπορούμε να το κάνουμε αυτό ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, περιορίζοντας την ανεργία και αυξάνοντας τους μισθούς. Διότι, στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό τα μακροοικονομικά μεγέθη να έχουν διάχυση και στην πραγματική οικονομία. Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπογράμμισε δε ότι η επόμενη «ελληνική ιστορία» αφορά περισσότερο τη μικροοικονομία και όχι τη μακροοικονομία.

«Πρόκειται για την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση των εξαγωγών μας και την εστίαση στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη» είπε.

Αναφερόμενος στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εστιασμένου στην άμυνα, το οποίο, όπως είπε, θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, σημείωσε πως «ακόμα και αν ήταν, ας πούμε, 100 δισεκατομμύρια -το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 750 δισεκατομμύρια- θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι εννοούμε αυτά που λέμε», τόνισε.

 

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα