Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα επόμενα βήματα για Κυπριακό και προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Με διακηρυγμένη τη θέση της Ελλάδας ότι είναι η ώρα να προχωρήσει μία νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., συναντήθηκε χθες (12.07.2024) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Με φόντο τις προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας για τη δημιουργία δύο κρατών και τη  διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, η απάντηση της Αθήνας είναι ότι η βάση της συζήτησης για το Κυπριακό είναι αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέση που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση

«Το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την έδρα του ΟΗΕ.

Μήνυμα που θα επαναλάβει και το επόμενο Σάββατο 20 Ιουλίου από τη Λευκωσία, όπου θα βρεθεί για την εκδήλωση μνήμης που οργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα, κι ενώ την ίδια ημέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει επίσκεψη – σόου στα κατεχόμενα.

Θετικά βλέπουν Αθήνα και Λευκωσία την έκθεση του ΟΗΕ

Το τετ α τετ των κυρίων Μητσοτάκη και Γκουτέρες έγινε λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της έκθεσης που συνέταξε η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν. Έκθεση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει καταγραφή της ισχύουσας κατάστασης, χωρίς να περιλαμβάνει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα του διαλόγου ή να βάζει προτάσεις στο τραπέζι, κάτι που η ελληνική και κυπριακή διπλωματία εκτιμά ότι

μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για επανέναρξη του διαλόγου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Γκουτέρες, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του κ. Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Πρέπει πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της Κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία – Τα επόμενα βήματα

Ταυτόχρονα η Ελλάδα, αξιοποιώντας και τις διεθνείς της συμμαχίες, δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα όπλα απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, αν η ηγεσία της συνεχίσει να αγνοεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην αποκαλεί τη χώρα της με το συνταγματικό της όνομα.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα «όπλα» τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει…» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αυτό προϋποθέτει όμως τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει, και πιστεύω ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ, «φωτογραφίζοντας» μία από τις πιθανές κινήσεις της Αθήνας για να επαναφέρει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας τα Σκόπια.

Το βέτο στο να ανοίξουν τα επόμενα κεφάλαια στην διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. είναι ένα από τα ισχυρά «όπλα» της Ελλάδας.

Ενημέρωση Μπάιντεν και Μπλίνκεν για τις προκλήσεις των Σκοπίων

Ο Πρωθυπουργός εκτός από την καταγγελία που έκανε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της διεθνούς συνθήκης από τα Σκόπια, ενημέρωσε προσωπικά Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν στην Ουάσιγκτον αλλά και τον Αμερικανό  υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Στην Αθήνα προκάλεσε ικανοποίηση το συντονισμένο μήνυμα των Η.Π.Α. στη Βόρεια Μακεδονία για την ανάγκη να μην υπάρχουν κινήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα