Η προσέλκυση επενδύσεων αλλά και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι τα βασικά θέματα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο με κορυφαίους ξένους επενδυτές καθώς και με τον Βρετανό ομόλογο του Ρίσι Σούνακ και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο, σήμερα το πρωί θα μετάσχει σε Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. το μήνυμα του Πρωθυπουργού στη δημόσια συζήτηση που θα έχει με τον και με τον αντιπρόεδρο του Investment Banking της Morgan Stanley Λουίτζι Ρίζο, και θα καλέσει τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.
Σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πολύ πρόσφατα υπερκαλύφθηκε με επιτυχία το placement της Εθνικής Τράπεζας δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον για επενδύσεις τονίζει η κυβέρνηση.
“Αλλάξαμε την πορεία της χώρας. Η οικονομία έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις. Αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε μειώσει τους φόρους αλλά έχουμε επίσης αυξήσει την ανάπτυξη. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πειστικά ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο BBC.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Στη συνάντηση του αύριο στη Ντάουνιγνκ Στριτ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, παράλληλα με τη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις και άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η επανένωση των Γλυπτών στην Ελλάδα, τίθεται εκ νέου σε μία στιγμή που διαπιστώνεται μία σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.
Η ελληνική θέση παραμένει σταθερή. Η Ελλάδα επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου», είναι η πάγια θέση της Αθήνας, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής.
«Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC, λίγες ώρες μετά την άφιξη του στο Λονδίνο..
«Δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος όσο θα ήθελα»
«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές τις συζητήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει το θέμα, σήμερα το απόγευμα, και με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είχε ενστερνιστεί τις ελληνικές θέσεις και είχε δηλώσει ότι αν γινόταν Πρωθυπουργός θα επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, την Ελλάδα.