Όλη τη “βεντάλια” της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συμπεριφορά της Άγκυρας ως μέλος του ΝΑΤΟ αναμένεται να εκθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.
Μια συνάντηση η οποία γίνεται στη σκιά και των πρόσφατων απειλών του Ερντογάν για βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Θέμα για το οποίο ήδη η Ουάσιγκτον ζητά εξηγήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο.
Πηγές της Αθήνας, με άριστη γνώση των διπλωματικών θεμάτων, εξηγούν πως οι Η.Π.Α. μπορεί να θέλουν την Τουρκία στο… “δυτικό άρμα” – εξ’ ου και η πρόταση Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F16 και πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα – ωστόσο υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” που ορθώνονται εκεί που θίγονται ζωτικής σημασίας συμφέροντα για τις Η.Π.Α. και τη δομή του ΝΑΤΟ. Και, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ειδικότερα στο Κογκρέσο, το οποίο πολλές φορές έχει σταθεί εμπόδιο στους εκβιασμούς Ερντογάν – κυριαρχεί ακόμα η αντιτουρκική στάση.
Σε αυτό το κλίμα. η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, εκτιμάται πως αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου πως με τους “τουρκικούς τσαμπουκάδες” επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας ως του μοναδικού αξιόπιστου και σοβαρού εταίρου του ΝΑΤΟ στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του και ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.
Με το “χαρτί” της Αμυντικής Συμφωνίας στις Η.Π.Α. ο Πρωθυπουργός
“Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον σε μία εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία δεν ετεροκαθορίζεται, γνωρίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις της, είναι αξιόπιστος σύμμαχος ενώ λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αναδείχτηκαν και με την απόφαση της Ουάσιγκτον να υπογράψει την τροποποίηση της πενταετούς πλέον Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στον Λευκό Οίκο, με το “βαρύ χαρτί” της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Η.Π.Α. στα χέρια του. Ένα… χαρτί που θα διευκολύνει τις συζητήσεις και που χαρακτηρίζεται “εργαλείο ασφάλειας” για την Ελλάδα, καθώς στο προοίμιο της συμφωνίας ρητά αναφέρεται η «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης».
«Όχι στο casus belli»
Ο πρωθυπουργός αναμένεται με στοιχεία και ντοκουμέντα να εκθέσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, όλη τη βεντάλια των επιθετικών και παραβατικών κινήσεων Ερντογάν αλλά και των αναθεωρητικές επιδιώξεων του.
Ο κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων του αναμένεται να είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή από την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία, από τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος ως και τις απειλές για casus belli.
Ο Πρωθυπουργός εκτός από το σπάνιο προνόμιο της ομιλίας του στο Κογκρέσο – θα έχει και επαφές με μέλη του αμερικανικού νομοθετικού σώματος, όπως ο φιλέλληνας γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.