Τρίτη, 10 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τρέξτε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις» – Αγώνας δρόμου για τα μέτρα με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τρέξτε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις» – Αγώνας δρόμου για τα μέτρα με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος – όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές – μέσα από την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, στοχεύει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Τρέξτε γρήγορα τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις” είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς μετά τη ΔΕΘ, ζητώντας αποτελέσματα άμεσα, αλλά και επικοινωνία του έργου της κυβέρνησης.

Ήδη χθες, λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα από την εξαγγελία για την ανακαίνιση σχολείων με το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”, ο πρωθυπουργός προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης, ζητώντας να καταγραφούν αναλυτικά οι κυριότερες ανάγκες, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε στις αρχές του 2025 να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σύσκεψη σήμερα για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Σήμερα Τρίτη (10.9.2024) ο πρωθυπουργός συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θέσει την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, ως τους κύριους στόχους της κυβέρνησης, για τους οποίους θέλει να κριθεί στις κάλπες, το 2027.

Την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εξειδικεύει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και γενικότερα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Task force ελέγχου υπό τον πρωθυπουργό

Ως την ερχόμενη Δευτέρα, θα ακολουθήσουν αντίστοιχα, συνεντεύξεις τύπου και άλλων υπουργών, για την εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας, τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των αγροτών.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ήταν ο πρώτος που πήρε τη σκυτάλη και παρουσίασε τις πτυχές των εξαγγελιών για μισθούς και φοροελαφρύνσεις.

Μάλιστα, η εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθείται από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του καθημερινά, όπως δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις και το ορόσημο του 2027

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ξεκάθαρο πως η αντιστροφή του κλίματος και η άνοδος των ποσοστών της ΝΔ στο ψυχολογικό όριο πάνω από το 30%, θα είναι μία δύσκολη υπόθεση, με τη “λύση” να περνάει καθαρά μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

“Έχουμε 1000 μέρες ως τις εκλογές του 2027 για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη και κάθε ημέρα μετράει” έχει δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης, “επενδύοντας” στην εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στους πολίτες για την κυβέρνηση στο τέλος της δεύτερης θητείας της.

Ως τότε, εκτιμούν σε Μαξίμου και Πειραιώς ότι οι πολιτικές που θα προωθηθούν (από τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη έως τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό) θα έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στην καθημερινότητα των πολιτών και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις η ΝΔ να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη όσων απομακρύνθηκαν στις ευρωεκλογές.

Προβληματισμός για την απήχηση των μέτρων…

Ωστόσο, ακόμη και στο εσωτερικό της “γαλάζιας” παράταξης, βουλευτές και κομματικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την τελική απήχηση των μέτρων στους πολίτες, σε αυτό το περιβάλλον όπου η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα.

Το παράδειγμα των ένστολων

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των ένστολων, οι οποίοι έσπευσαν να μιλήσουν για “ψίχουλα”, με πηγές της κυβέρνησης να σπεύδουν αμέσως να τις “κατευνάσουν”.

Με βάση την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση κατά 20% για τη νυχτερινή υπηρεσία, μπορούν να περιμένουν το πολύ 35,2 ευρώ μικτά το μήνα, δηλαδή κάτω από 25 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Πηγές της κυβέρνησης έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι ένστολοι έχουν πάρει ήδη: την αύξηση που πήραν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από 01.01.2024, με επιπλέον ποσό για όσους έχουν παιδιά, 30% αύξηση οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης 30%, και 15 ευρώ επιπλέον για το επίδομα ειδικών συνθηκών

Επιπλέον, σημείωναν ότι πέρα από την αύξηση των νυχτερινών, θα έχουν να λαμβάνουν την αύξηση που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλόγως με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις