Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Τα μηνύματα της συνάντησης, τα f-35 και το θερμό κλίμα στην δεξίωση

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν χτες το βράδυ στο Λευκό Οίκο, είχε δύο βασικούς στόχους: να επαναβεβαιωθεί το καλό επίπεδο της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, να αλλά και η αμερικανική στήριξη, στο υψηλότερο πλέον επίπεδο, στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός παίχτης στη Μεσόγειο.

Προέκυψε και μια είδηση: Η Ελλάδα θα αγοράσει σμήνος πολεμικών αεροσκαφών F-35 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ προωθείται συνεργασία για την κατασκευή ανταλλακτικών των F-35.

«Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»

Σε αυτό το momentum κατά το οποίο η Γηραιά Ήπειρος προωθεί την άμεση απεξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια, η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου για την τροφοδοσία της Ευρώπης, ήταν βασική προτεραιότητα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα, η οποία αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, επιχειρεί να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα.

Η θέση της Ελλάδας είναι κομβική, αφού μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φορτία LNG μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης και ίσως σύντομα, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, και υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή.

Οι Η.Π.Α. βλέπουν θετικά βλέπουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ έντονο είναι το Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τα F-35 στην Ελλάδα και το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16

Ψηλά στην ατζέντα των δύο πλευρών και η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων και στον τομέα της άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας για την απόκτηση, σε βάθος δεκαετίας, ενός σμήνους F-35, τα οποία χαρακτήρισε “φανταστικά αεροπλάνα” που θα θωρακίσουν περαιτέρω και το ΝΑΤΟ, και να αποκαλύπτει ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από την εταιρεία Lockheed Martin για συνεργασία με την ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) για την κατασκευή ανταλλακτικών των F-35.

“Αγκάθι” παραμένει η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, με το Κογκρέσο, στο οποίο θα απευθυνθεί σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να έχει τον τελευταίο λόγο.

Μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα πως τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος για την αναβάθμιση ή την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Στη δημόσια τοποθέτηση του ο κ. Μπάιντεν απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα.

Ήταν βασικό – αν και όχι κυρίαρχο θέμα – στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να καταθέτει στη συζήτηση στοιχεία από τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τις παραβιάσεις, αναδεικνύοντας ότι η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Και αργότερα στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώπιον του, διεμήνυσε στην Τουρκία ότι… “οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί”. Και με φόντο τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, απευθυνόμενος προς τον κ. Μπάιντεν, να τονίζει ότι αυτό το μήνυμα θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους… απολυταρχικούς ηγέτες.

Παράλληλα ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. να ασκήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ “γιατί κανείς δεν θα δεχθεί τη λύση δύο κρατών”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση έγινε με φόντο τις απειλές Ερντογάν για βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για την οποία νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στον Ερντογάν να αφήσει τα… παζάρια και να εκτιμά ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στη Τουρκία αν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Μπάιντεν: Οι σχέσεις μας είναι στην καλύτερη στιγμή τους

Το καλό κλίμα φάνηκε με το… “καλησπέρα σας”. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη φορώντας γραβάτα με τη σημαία της Ελλάδας, ενώ στην τοποθέτηση του δήλωσε ότι η εταιρική σχέση των δύο χωρών είναι στην “καλύτερη στιγμή” τους. “Κύριε πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας” δήλωσε σε πιο προσωπικό τόνο. “Είστε ένας πολύ σημαντικός και καλός φίλος” κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και πυλώνας σταθερότητας, και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – Αμερικής. “Αυτές οι δυο χώρες ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε σε δύο πολέμους μαζί και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία” τόνισε ο Πρωθυπουργός. “Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση” πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας.

Το θερμό κλίμα στη δεξίωση

Ακόμη περισσότερο το θερμό κλίμα, που αποτύπωνε και καλές προσωπικές σχέσεις, καταγράφηκε στη δεξίωση που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν στο ζεύγος Μητσοτάκη, παρουσία πολλών μελών του Κογκρέσου, ισχυρών παραγόντων της ελληνικής ομογένειας, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου κ.α., ενώ το παρόν έδωσαν και οι δύο κόρες του Πρωθυπουργού, Σοφία και Δάφνη.

Ο Τζο Μπάιντεν “ύμνησε” το ΟΧΙ της Ελλάδας στην επανάσταση, όταν “οι δικτάτορες έφτασαν στη γειτονιά” όπως είπε, και αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στους ισχυρούς δεσμούς του με την ελληνική κοινότητα, τους οποίους επιβεβαίωσε και η σύζυγος του Τζιλ.

Μπαϊντενόπουλος και… Μπαϊντενάκης

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγο του να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κρήτη για να ανταποδώσει τη θερμή φιλοξενία, ενώ χαριτολογώντας δήλωσε πως οι ομογενείς θα πρέπει να προσφωνούν τον κ. Μπάιντεν… “Μπαιντενάκη”(δηλαδή με κρητική κατάληξη) και όχι “Μπαϊντενόπουλο”..

Όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, όταν ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και λόγω των ισχυρών σχέσεων που είχαν αναπτύξει, του είχαν δώσει το παρατσούκλι “Μπαϊντενόπουλος”.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα