Πολιτική

Κύριε πρέσβη μας αποτρελάνατε! Η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας νησιά στο Αιγαίο!

- «Ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο;», είπε αναφερόμενος στα Ίμια ο τούρκος πρέσβης στην ΕΕ - Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; - Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη - Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να πολιτικοποιεί το ζήτημα δύο Ελλήνων στρατιωτών και να την αφήσει στη δικαιοσύνη

Ονομάζεται Φαρούκ Καϊμακτσί και παρότι πρέσβης δεν γνωρίζει τίποτα από διπλωματία. Ο τούρκος πρέσβης στην ΕΕ μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και μόνο ως παραλήρημα μπορούν να περιγραφούν τα όσα είπε.

Μιλώντας στο euractiv.gr, ο κ. Καϊμακτσί αναφέρθηκε στα Ίμια, αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο ξεχνώντας ότι η χώρα του έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες. Είπε μάλιστα ότι «η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο!» Ο Καϊμακτσί είπε και άλλα πολλά και για την Κύπρο και για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και για το Αφρίν και για την ίδια την ΕΕ. Μέχρι γκιουλενιστές μέσα στο ευρωκοινοβούλιο ανακάλυψε!

Για τα Ίμια: «Ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο;»

Ερωτηθείς για ποιο λόγο έχει κλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, απάντησε ότι όλα προκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες. Αναφερόμενος στα Ίμια, «αναρωτήθηκε» για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες. «Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν.»

Ο τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, συνεχίζοντας το παραλήρημά του, είπε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο. «Μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά γκριζάροντας τα πάντα. Μάλιστα πρόσθεσε: «Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα; Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης.»

Οργή για την στάση της ΕΕ απέναντι στο θέμα με τους Έλληνες στρατιώτες

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος Πρέσβης είπε πρέπει να σεβαστούμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την απόφαση του δικαστηρίου. «Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες. Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να πολιτικοποίησει το θέμα, θα ήταν λάθος. Αφήστε τη δικαιοσύνη στο δικαστήριο. Τελεία.»

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμη τις κατηγορίες, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες. Επικριθήκαμε επίσης για κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου οι κατηγορίες εναντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει. Αλλά και πάλι, όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται και αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είναι μια μεγάλη απώλεια όσον αφορά στην αξιοπιστία της ΕΕ για να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση. Είναι λάθος για οποιοδήποτε θεσμικό όργανο να εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση.» Στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση με τους «8», είπε: «Αυτό που ήθελα να πω το είπα».

Οι ελληνοκύπριοι να κάνουν ό,τι θέλουν στην δική τους ΑΟΖ αλλά…

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αλλά και πάλι, η οριοθέτηση δεν έχει γίνει, συνεπώς υπάρχουν θέματα μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας, καθώς και με τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

«Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού μέχρι την τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να διανεμηθεί στους κατοίκους του νησιού. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε και τώρα προσφέρει κάποια προσοδοφόρα κίνητρα σε εταιρείες τρίτων χωρών και έρχονται για να εξερευνήσουν για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρόβλημα.»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους.»

Κάποιοι στο ΝΑΤΟ μας εγκατέλειψαν

Ο τούρκος πρέσβης κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εγκατέλειψε την Τουρκία. «Το ερώτημα είναι ότι έχουμε εγκαταλειφθεί από ορισμένους από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Όταν χρειαζόμασταν το ΝΑΤΟ στις πιο δύσκολες στιγμές μας, μερικοί από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν μας υποστήριξαν. Αναφέρομαι στον πόλεμο στη Συρία και στις εξελίξεις στο Ιράκ. Δεχθήκαμε πυραύλους από τη Συρία και χρειαζόμασταν ικανότητα αεροπορικής άμυνας και ζητήσαμε από τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ να μας υποστηρίξουν. Μερικοί από αυτούς το έκαναν, αλλά δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μας υποστήριξαν και στη συνέχεια έπρεπε να αναλάβουμε τη δική μας αεροπορική άμυνα».

Εξήγησε λοιπόν ότι αναγκαστικά στράφηκαν στην Ρωσία και (εδώ γελάνε) υποστήριξε ότι «…Τα σύνορα που προστατεύουμε δεν είναι μόνο σύνορα της Τουρκίας, αλλά είναι τα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, οι σύμμαχοί μας δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι αυτό.»

Ζήτησε επίσης να ελεγχθούν Ελλάδα και Κύπρος γιατί αγόρασαν πυραύλους S-300.

Τέλος, ο τούρκος πρέσβης ανακάλυψε Γκιουλενιστές… στην Ευρωβουλή.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κυνηγήσει τους Γκιουλενιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ότι δεν μιλάμε για «απαγωγές» και ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τα κράτη να τους εκδώσουν. Αναφορικά, με την υπόθεση απαγωγής των 6 Τούρκων στο Κόσοβο, τόνισε ότι έγινε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας. «Το FETO δεν είναι απλό δίκτυο αλλά επένδυση για πάνω από 40 χρόνια τώρα. Έχουν διεισδύσει παντού, σε διάφορα υπουργεία, αστυνομία, δικαιοσύνη και πολιτική». Είπε ότι υπάρχουν γκιουλενιστές που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, στις ΗΠΑ στο Λονδίνο με τον μανδύα σχολείων, think tank, εφημερίδων κλπ, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που «ασκούν πιέσεις και κάνουν λόμπινγκ».

πηγη:  Euractiv.com

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα