Όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν έτσι ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα οποία συζητήθηκαν στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ, περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.
Όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα αλλά δεν είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί Plan B.
Παράλληλα η εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα “δεν κινδυνεύει” σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς για να σταματήσει η ροή προς τη χώρα θα πρέπει η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του TurkStream, μέσω του οποίου φτάνει στη χώρα μας… Σενάριο που δεν μοιάζει ορατό προς ώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε επιπλέον το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ελλάδα να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία, εξαρτάται 100% από τη Ρωσία, σε αντίθεση με τη χώρα μας που εξαρτάται σε ποσοστό 40-45%.
Κι αν σε ενεργειακό επίπεδο η Ελλάδα, προς στιγμής τουλάχιστον, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, μεγάλη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στις τιμές του φυσικού αερίου, σε μια στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές τους, ενώ και τα κρατικά ταμεία έχουν συγκεκριμένες περιθώρια για την ενίσχυση τους.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλυσε τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται από τις τελευταίες κινήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Όσον αφορά στους 150.000 ομογενείς στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.
«Έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για τα προβλήματα που μπορεί να μας προκύψουν εξετάστηκαν, σταθμίστηκαν ανάλογα με τις εξελίξεις. Η χώρα έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε ο εφοδιασμός της ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό κίνδυνο. Να μην στερηθούμε το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Και συνέχισε: «Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος όπου χρειαστεί στην κρίση για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Εξετάζουμε όχι επαναλειτουργία καινούριων μονάδων αλλά εργοστάσια που μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες με αλλαγή του μείγματος. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην κινδυνέψει ο εφοδιασμός της χώρας μας με φυσικό αέριο. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην έχουμε πρόβλημα. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο αλλά είχαμε μείζονες εξελίξεις χθες και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε λάβει μέτρα για να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός. Είτε με υγροποιημένο αέριο LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος. Οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά έχουν αντανάκλαση και σε άλλα επίπεδα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην διαταραχθεί η πορεία ανάπτυξης. Οι εξωγενείς κρίσεις μας δημιουργούν προβλήματα αλλά παρακολουθούμε τα δεδομένα και διαχειριζόμαστε τις δυσμενείς συνέπειες των επάλληλων κρίσεων».