Πολιτική

Κυβέρνηση: “Απεταξάμην” το τέταρτο μνημόνιο! Διάψευση για τις απαιτήσεις των δανειστών σε… αρμονία με τον Ντάισελμπλουμ!

- "Κανένα τέταρτο μνημόνιο" λένε από την κυβέρνηση, μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για λήψη νέου προληπτικού πακέτου μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ
- "Είναι πακέτο ασφαλείας" ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με το Μαξίμου να επικαλείται τις δηλώσεις του
- "Ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία" λένε κυβερνητικές πηγές
- Οι λεπτές ισορροπίες που κρατά ο πρόεδρος του Eurogroup αφενός για να ικανοποιήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και αφετέρου για να αποφευχθεί τυχόν... "ατύχημα"
- Όλο το παρασκήνιο ενός Eurogroup που πυροδότησε νέες συζητήσεις για εκλογές, έφερε διαψεύσεις από τις... Βρυξέλλες, αλλά δημιούργησε ένα συμπέρασμα: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκκρεμεί

“Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων”. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.

Το χρονικό

Τα δημοσιεύματα και οι… εκτιμήσεις προέκυψαν μετά την ξεκάθαρη στάση των Θεσμών, οι οποίοι έκαναν σαφές πως απόλυτη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η λήψη ενός νέου, προληπτικού πακέτου μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Μία εξέλιξη που αποτέλεσε “ψυχρολουσία”, αφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήγε στο Eurogroup έχοντας ως διαπραγματευτικό όπλο την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν καλύτερα κι από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ είχε… αντίθετη άποψη!

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι και το “κλειδί” που θα ανοίξει την συζήτηση για το χρέος, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο στόχο τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του πρωθυπυργού, Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά.

Επικαλούνται τον Ντάισελμπλουμ!

Οι ίδιες πηγές παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, επισημαίνουν, πρέπει να διαβαστεί η δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ ο οποίος είπε: “Μετά από αυτά, ας έρθουμε πρώτα στην Ελλάδα στην οποία ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Συζητήσαμε την κατάσταση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών ήταν πολύ δυνατή και παραγωγική – οι θεσμοί θα πουν περισσότερα όσον αφορά αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά – βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία – όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά”.

Για να συνεχίσει: “Σήμερα, εξετάσαμε και αποσαφηνίσαμε τους τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της αβεβαιότητας των προβλέψεων και της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο επιπλέον έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ο σχεδιασμός του, πώς θα λειτουργήσει, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιηθούν. Είμαι δε, χαρούμενος να σας ανακοινώσω ότι με τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να εργαστεί επ’ αυτού εποικοδομητικά και το ταχύτερο δυνατό, οι θεσμοί έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες για αυτό το μηχανισμό έκτακτων μέτρων”.

Είναι προφανές ότι μιλάει για λύση στην οποία συναινεί και ο υπουργός Οικονομικών. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων“, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο και με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντήσεις στις οποίες επεφύλασσε αναφορά και στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Η… αιτιολόγηση των “προληπτικών” μέτρων και οι αναφορές για το χρέος

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, καθώς και εάν η απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη εκταμίευση, ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι το προληπτικό πακέτο μέτρων είναι ζήτημα αξιοπιστίας. “Για να είναι αξιόπιστα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί. Το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup”, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Φωτογραφία αρχείου / Reuters

Αναφορικά δε με το χρέος και την εκταμίευση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως απαιτείται συμφωνία στο αρχικό και στο προληπτικό πακέτο μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην επόμενη εκταμίευση. Θεωρώ, όμως, ότι για να υπάρξει συμφωνία στα προληπτικά μέτρα, χρειάζεται σαφήνεια και στο θέμα του χρέους και υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που είναι αναγκαία η σαφήνεια στο χρέος και αυτός είναι ότι χρειαζόμαστε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και γνωρίζετε καλά τη θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα».

“Κανένα τέταρτο μνημόνιο”

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin για την οποία τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος αφού δηλώνει: “Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές, διότι στον ελληνικό Τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο, αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει!

Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει.

Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά”.

“Αυτό δείχνει πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη: Υποδεχόμαστε το 2025 δυναμώνοντας άμυνα και οικονομία για μία καλύτερη ζωή όλων των Ελλήνων
Aπό την 1η Ιανουαρίου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν βελτιωμένες αποδοχές και μειωμένες τις εισφορές τους, οι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ ξεκινά και το πρόγραμμα σπίτι μου 2
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη: Υποδεχόμαστε το 2025 δυναμώνοντας άμυνα και οικονομία για μία καλύτερη ζωή όλων των Ελλήνων