Site icon NewsIT
21:42 | 23.11.12

Κυβέρνηση: Εάν δεν τα είχαμε κάνει όλα το Eurogroup θα είχε αποφασίσει να μας διώξει από το ευρώ” – Γιατί η Ευρώπη μας έκοψε από τα κονδύλια

Κυβέρνηση: Εάν δεν τα είχαμε κάνει όλα το Eurogroup θα είχε αποφασίσει να μας διώξει από το ευρώ” – Γιατί η Ευρώπη μας έκοψε από τα κονδύλια
Newsit Newsroom

- Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως υπήρξε πρόταση να αυξηθούν κατά 20% τα κοινοτικά κονδύλια - O κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αλλά χωρίς αποφάσεις - Μέρκελ: Η Ελλάδα έκανε όλα τα απαραίτητα και "ελπίζω να βρεθεί λύση τη Δευτέρα" - Επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος πως η Γερμανία δεν δέχεται νέο κούρεμα

Θετικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για την εκταμίευση της δόσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το “ναυάγιο” στη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι όλο το προηγούμενο διήμερο είχε συνέχεια επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του για το θέμα της εκταμίευσης, αλλά και της αύξησης των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις αποφάσεις της Δευτέρας στο Eurogroup, λέγοντας μάλιστα πως πουθενά πλέον δεν υπάρχει το γνωστό “για όλα φταίει η Ελλάδα”.

Όπως τόνισε οι περισσότεροι ευρωπαίοι ομόλογοι είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας και σημείωσε πως μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξουν πολλές διαβουλεύσεις, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλο το έδαφος για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως εάν η κυβέρνηση δεν είχε κάνει πράξει και τα 72 από τα 72 λεγόμενα προαπαιτούμενα που είχαν απαιτήσει οι δανειστές, το “Eurogroup δεν θα είχε διαφωνήσει την Τρίτη, αλλά θα είχε συμφωνήσει να μας διώξουν από το ευρώ”, ήταν η χαρακτηριστική ατάκα.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό των προετοιμασιών πως το Σάββατο το απόγευμα κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα εντός του 2012 η Ελλάδα θα πάρει όλη τη δόση, δηλαδή και τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα στο Γιουρογκρούπ υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι μετά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, έκρινε απαραίτητο να συγκαλέσει αύριο τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του ευρώ. Διευκρίνισε ότι η αυριανή τηλεδιάσκεψη – «από την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις» – έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο Ζ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αύριο προτίθεται να παρουσιάσει στους υπουργούς «το τι θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα». Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωζώνης σημείωσε ότι για το ελληνικό ζήτημα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ά Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί».

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα υπάρξει και νέα Σύνοδος Κορυφής στις αρχές του 2013 όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και όχι στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί η τραπεζική ένωση.

Σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η πρόταση είναι να δοθούν στην Ελλάδα περί τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, κάτι που δεν ευχαριστεί την ελληνική πλευρά, καθώς πρόκειται για μείωση άνω του 40% σε σχέση με τα κονδύλια που έλαβε η χώρα την προηγούμενη 7ετία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή η μείωση οφείλεται σε τρεις λόγος:

– Συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής
– Αυξάνονται τα μέλη της Ε.Ε. που διεκδικούν μερίδιο και κυρίως οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων
– Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα οικονομικά στοιχεία από το 2007 έως το 2009, πριν δηλαδή την κρίση.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει ουσιαστικά πως οι ευρωπαίοι μας δίνουν μειωμένα κονδύλια γιατί θεωρούν πως τα οικονομικά των Ελλήνων έχουν μείνει ανέπαφα από το 2009, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, καθώς από τότε μέχρι σήμερα, τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 30%.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τη νέα πρόταση του κ. Ρομπάι από τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχει η πρόβλεψη να αυξηθούν κατά 20%, αλλά όπως τόνισε αυτό είναι μία πρόταση και τίποτα τελεσίδικο ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Γερμανία ανοίγει το δρόμο για τη δόση: θέλουμε όλοι να βρεθεί λύση! – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο – Κεδίκογλου: θα πάρουμε όλη τη δόση

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version