Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τους παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αφορούν στο ζήτημα των εγγυήσεων και το ζήτημα της ασφάλειας. Η ελληνική πλευρά ζητεί κατάργηση των εγγυήσεων και να υπάρχει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες.
Ευρύτερα, ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετέχει στη διάσκεψη εφόσον υπάρξουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό. Επισημαίνουν ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε κοινή γραμμή (σ.σ. Τσίπρας και Αναστασιάδης έχουν διαρκείς επικοινωνίες όλες αυτές τις ημέρες) και έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν από την Τουρκία να δείξει κι εκείνη την ισχυρή βούλησή της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Ως προς το τι θα επακολουθήσει εάν αποτύχει η διάσκεψη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών («open ended»), δηλαδή: παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.
Η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη, όπως και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως σε κάποια στιγμή της διαδικασίας του Κυπριακού, όταν θα διασφαλίζεται συμφωνία, και η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας (και με τα 15 μέλη του) θα παίξουν ρόλο, διότι το απαιτούν οι διαδικασίες.
Επισημαίνεται επιπλέον -προς απόκρουση σχετικών αιτιάσεων της τουρκικής πλευράς- ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μετέχει στη διάσκεψη με την διπλή ιδιότητά του, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της ελληνοκυπριακής κοινότητας.