Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Η κυβέρνηση… “κλείνει” την προκαταρκτική επιτροπή που η ίδια άνοιξε για την Novartis

επιτροπή Novartis

«Καλό Πάσχα» είπαν στην Προκαταρτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novatis, αφού η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 17 Απριλίου. Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξέφρασαν την άποψη ότι η επιτροπή είναι… αναρμόδια να κρίνει, ενώ οι ίδιοι ήταν που πρότειναν τη σύστασή της στην Βουλή.

Στην συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης (29.03.2018), οι δύο εισηγητές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, Νίκος Παρασκευόπουλος και Γιώργος Λαζαρίδης, παρουσίασαν τις συνοπτικές τους εισηγήσεις.

Σε αυτές υποστήριξαν πως η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα για να διερευνήσει τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος και πως αυτό μπορεί το κάνει αυτοτελώς η Δικαιοσύνη.

Στις 28 Απριλίου το πόρισμα για την… αρμοδιότητα

Ο πρόεδρος της Προκαταρτικής Θεόδωρος Δρίτσας ερωτηθείς εάν μετά τις διακοπές του Πάσχα θα έχουμε και το πόρισμα, είπε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς το χρόνο, πάντως δεν θα χρειαστεί η Επιτροπή να ζητήσει νέα παράταση εργασιών από την Ολομέλεια καθώς μπορεί να έχει έως τις 28 Απριλίου για την υποβολή του πορίσματός της.

Ο κ. Δρίτσας, ανέφερε πως χρειάζεται χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας καθώς πρέπει να είναι ένα τεκμηριωμένο και πάνω από όλα νομικό το κείμενο που θα θεμελιώνει την αρμοδιότητα ή αναρμοδιότητα της διερεύνησης των αδικημάτων από την Βουλή.

Παράλληλα είπε ότι μετά την συνεδρίαση της 17η Απριλίου, θα πρέπει να δοθεί χρόνος και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ώστε να μην αιφνιδιαστούν, προκειμένου εάν θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να συνεισφέρουν με πορισματικές τους εκθέσεις.

Ο κ. Δρίτσας κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, ανέφερε ότι η Επιτροπή εξέτασε και τις σχετικές θέσεις που είχαν εκφράσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μέχρι να αποχωρήσουν, τις οι απόψεις που εξέφρασε στην επιτροπή ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και τις διαφωνίες  που υπήρχαν σε ορισμένες από τις επιστολές που έστειλαν στην επιτροπή τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ερωτηθείς πάντως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει νομολογία του ΣτΕ για την περίπτωση Τσοχατζόπουλου σχετικά με την δωροδοκία και δωροληψία που είναι σε αντίθετη νομική κατεύθυνση, είπε πως σημασία έχει η τεκμηρίωση, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας πρόσθεσε πως « δεν υπάρχει τίποτα θέσφατο, τίποτα δεν είναι γραμμένο πάνω σε μια πλάκα, όλα εξελίσσονται…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις