Αν βάζαμε ένα τίτλο στη νέα κυβέρνηση αυτός θα ήταν ¨κυβέρνηση λίγων αρίστων και πολλών αρεστών¨.
Ως προς το δεύτερο σκέλος του χαρακτηρισμού η απόδειξη προκύπτει μόνο και μόνο από τις καραμπόλες και τις εμπλοκές που προέκυψαν κατά το σχηματισμό για να βολευτούν στελέχη και συνεργαζόμενοι.
Τη χαρακτηρίζουμε ως κυβέρνηση λίγων αρίστων και πολλών αρεστών γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση αρίστων. Σε κάποιο, δυστυχώς μικρό βαθμό, το πέτυχε. Τώρα μένει να αποδειχθεί πως και οι υπόλοιποι ή ένα μεγάλο μέρος αυτών θα αποδειχθούν άριστοι και δεν θα παραμείνουν με τον χαρακτηρισμό του αρεστού.
Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από τιτάνιο έργο για να μεταρρυθμιστεί, να βγει από την κρίση και να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα το πούμε άλλη μία φορά τώρα, αλλά δεν θα κουραστούμε να το επαναμβάνουμε, πως χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε μείωση της ανεργίας, ούτε περιορισμός της φτώχειας, ούτε μεγαλύτερες συντάξεις και υψηλότεροι μισθοί. Οποιος ισχυριστεί το αντίθετο δεν είναι παρά ψεύτης και λαοπλάνος.
Επανερχόμενοι στο κυβερνητικό σχήμα θα πούμε πως υπάρχουν οι καραμπινάτοι αρεστοί οι οποίοι απέτυχαν στο πρώτο επτάμηνο γιατί δεν παρήγαγαν ούτε ένα δράμι έργο, ήταν ουσιαστικά σκιώδεις υπουργοί θα λέγαμε. Και τώρα τίθεται το ερώτημα πως αυτοί θα πετύχουν; Ας ελπίσουμε να πέσουμε έξω.
Το ενθαρρυντικό είναι πως στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ένα ικανό επιτελείο το οποίο με τον συντονισμό του Γιάννη Δραγασάκη έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιήσει την επιθυμία του πρωθυπουργού να ξεμπλέξουμε σε έξι μήνες με τη συμφωνία και στη συνέχεια να κυβερνηθεί η χώρα σαν καμία κανονική χώρα.
Η παρουσία των Τσακαλώτου και Χουλιαράκη αποτελεί εχέγγυο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα δώσει τη δυνατότατα στην κυβέρνηση να έχει μία πιο παραγωγική και αποτελεσματικής διαπραγμάτευση και πιο γρήγορη αξιολόγηση ώστε να εισπράξουμε τα υπόλοιπα τρία δις από τη δόση που τόσο απαραίτητα είναι για τη ρευστότητα της οικονομίας, καθώς και να ανακεφαλαιοποιήσουμε σύντομα τις τράπεζες για να αρχίσει να μπαίνει η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.
Επίσης τα διαπιστευτήρια του Τρύφωνα Αλεξιάδη τους δύο μήνες που είναι στο πόστο του δείχνουν ότι στο σκέλος της πάταξης της φοροδιαφυγής μπορούμε να πετύχουμε και έτσι να βρεθούν ισοδύναμα που θα καλύψουν πολλές τρύπες και θα επιτρέψουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε όσους σήκωναν ως τώρα τα βάρη της προσαρμογής. Αν θέλετε η επιτυχία στο μέτωπο αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία του γενικότερου κυβερνητικού έργου και την προώθηση αλλαγών στη φορολογία.
Δύο από τα μεγάλα ερωτήματα είναι τι θα γίνει στην αγροτική οικονομία και τη βιομηχανία. Οι δυο επικεφαλής, Ευάγγελος Αποστόλου και Θεοδώρας Τζάκρη, οφείλουν να παράξουν σημαντικό έργο αφού η αγροτική οικονομία και η βιομηχανία είναι από τα πιο σημαντικά στηρίγματα της προσπάθειας για έξοδο από την κρίση και υγιή ανάπτυξη.
Η επιλογή τους θα λέγαμε πως δεν υπακούη σε τεχνοκρατικά κριτήρια, αλλά μάλλον σε πολιτικά.
Επειδή όλοι επιθυμούμε να πετύχει η νέα διακυβέρνηση, ας ελπίσουμε η κυβέρνηση των λίγων αρίστων και των πολλών αρεστών να αποδειχθεί άριστη κυβέρνη, γιατί αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε…