Από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Ιουνίου περνά το πακέτο των 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης – εφόσον, βέβαια, δεν χρειαστεί κι άλλη έκτακτη Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Ιούλιο, ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό εάν οι ενστάσεις των «σκληρών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία κτλ.) οδηγήσουν σε συγκρούσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην κυβέρνηση κρατούν προσώρας χαμηλούς τόνους, παρά το γεγονός ότι η ικανοποίηση για την πρόταση της Κομισιόν είναι έκδηλη. Ιδιαίτερα δε αν ληφθεί υπόψη ότι το τμήμα των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (500 δις ευρώ, εκ των οποίων 22 δις για την Ελλάδα) και ο απευθείας δανεισμός των κεφαλαίων από την Κομισιόν επί της ουσίας ισοδυναμεί με την πρόταση για ευρωομόλογο που εξ αρχής υποστήριξε η Αθήνα.
click4more: Ενοίκια: Αυτά πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πάρουν πίσω μέρος της “χασούρας”
Στις περίπου δύο εβδομάδες έως τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά από το πακέτο, αλλά και μια εμπροσθοβαρή καταβολή κεφαλαίων εντός του 2020, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει εκταμίευση μετά τον Ιανουάριο του 2021.
Καμία ανησυχία για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις
Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση δεν υφίσταται ζήτημα νέου μνημονίου, αποσυνδέοντας, δηλαδή, τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις («Τα Νέα») για «ενισχυμένη εποπτεία» από τους όρους για τα δάνεια των 9,4 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ντομπρόφσκις ισχύει ούτως ή άλλως από το 2018 – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή – και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2022, ενώ αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους και όχι στο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται μνημόνια για να βρει λόγο ύπαρξης”
Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται μνημόνια για να βρει λόγο ύπαρξης», ενώ ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε χαρακτηριστικά πως «με τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως τίποτε δεν έχει αλλάξει ούτε πρόκειται ν’ αλλάξει σε σχέση με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Όπως και για το σχέδιο αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι και για τις ελαφρύνσεις ορόσημο είναι το φθινόπωρο. Τότε θ’ αποφασιστούν και θ’ ανακοινωθούν τυχόν νέες μειώσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και το αν θα μονιμοποιηθούν οι μειώσεις στον ΦΠΑ που ισχύουν ήδη από χθες σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό κτλ.
Επίσης, το φθινόπωρο δρομολογείται και το νέο κύμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για το οποίο μίλησε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός (σ.σ.: ήδη από χθες ισχύει μείωση σχεδόν 1% που είχε δρομολογηθεί από πέρυσι), ενώ η μόνη εκκρεμότητα που θα κλείσει άμεσα – έως τον Ιούλιο – είναι η ανακοίνωση του ακριβούς ύψους μείωσης της προκαταβολής φόρου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό.