Site icon NewsIT

Κυβέρνηση: Ναι στη βοήθεια, όχι στα μέτρα

04.02.2014 | 10:40
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Το ολοένα και “διογκούμενο” πρωτογενές πλεόνασμα και την αταλάντευτη βούληση για υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών επιστρατεύει ο Αντώνης Σαμαράς στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το νέο πακέτο βοήθειας. Συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου - Χατζηδάκη για γάλα και φάρμακα, ώστε να επανέλθει η τρόικα στην Ελλάδα.

Το Eurogroup της 10ης Μαρτίου “τρέχει” να προλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 4,9 δις ευρώ αλλά και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσαν στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ρητές εντολές, προκειμένου να αποστείλει στην τρόικα τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συμφωνία.

Τις παραμέτρους ενός νέου πακέτου βοήθειας επιχειρεί να οριοθετήσει η Αθήνα – στην πολιτική διαχείριση εν όψει Εκλογών εστιάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αγορά του γάλακτος η κυβέρνηση κατέληξε στην αφαίρεση του όρου φρέσκο για το γάλα και στην παροχή δυνατότητας στους παραγωγούς να ορίσουν εκείνοι τον αριθμό των ημερών ζωής του προιόντος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Για τα σημεία πώλησης των φαρμάκων η κυβέρνηση θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στην πώληση μη συνταγογραφούμενων, ενώ στην περίπτωση που θα επιμείνει η τρόικα τότε η αντιπρόταση της κυβέρνησης θα είναι η παρουσία φαρμακοποιών στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απαντά στις τροχιοδεικτικές βολές του Βερολίνου, που δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλά για νέο πακέτο βοήθειας ακόμη και πριν από τις Ευρωεκλογές, ανάβοντας πράσινο φως στη νέα βοήθεια με τον αστερίσκο, πάντως, ότι δεν θα δεχθεί νέα μέτρα. Σε αυτή τη νέα φάση διαπραγμάτευσης, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος προτάσσουν αφ ενός το πρωτογενές πλεόνασμα, που πλέον κυβερνητικοί κύκλοι το εκτιμούν ενδεχομένως και πάνω από 1,5 δις ευρώ αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθησυχάζοντας εταίρους και αγορές για την πορεία πλεύσης της Αθήνας.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στις θετικές ειδήσεις, που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος το οικονομικό επιτελείο, ευελπιστώντας ότι θα οπλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με επιχειρήματα έναντι της αντιπολίτευσης. Ήδη Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τη στρατηγική πολιτικής διαχείρισης ενός νέου πακέτου βοήθειας, εν όψει των δίδυμων εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαίου, προβάλλοντας ολοένα και εντονότερα τα διλήμματα για την ασφαλή θέση της χώρας στην Ευρώπη αλλά και για το ποια παράταξη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Διαβάστε επίσης

Στις 10.30 συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου

Καρότο και μαστίγιο … ως τις εκλογές

«Σφήκα» για τα ναυπηγεία ο Βενιζέλος – «Το θέμα με την τρόικα είναι τεχνικό»

ΝΔ: Οι φίλοι του Τσίπρα θέλουν να επιβάλλουν κεφαλαιακό φόρο στους έλληνες!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version