Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως ο διάλογος για την συμφωνία των Πρεσπών θα είναι εξαντλητικός και επαναφέρει την πρόταση για debate.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιλεγούν διαδικασίες fast track για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει γνωστό πως στις εφημερίδες της Κυριακής -ημέρας που θα πραγματοποιηθεί και το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας- θα δημοσιευθεί με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών ολόκληρη η συμφωνία.
Το γραφείο του πρωθυπουργού επαναφέρει την πρόταση για debate με τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνοντας μάλιστα την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το νωρίτερα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου
“Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.
Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι:
Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.
Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων.
Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.
Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντικό βήμα για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.
Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.
Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.
Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό”.
[read4more]
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ενημερώσαμε σωστά για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον Καμμένο
Στο πραγματικό έλλειμμα σωστής ενημέρωσης για την συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει η κυβέρνηση τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που υπάρχουν σε μια μερίδα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμετρηθούν με επιχειρήματα μέσα από ένα debate για το θέμα αυτό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε μάλιστα σήμερα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει ένα πλατύ διάλογο για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση του πρωθυπουργού για debate με τον Κ. Μητσοτάκη. Περιμένουμε την απάντηση της ΝΔ που αρέσκεται να κατασκευάζει ψευδοερμηνείες της Συμφωνίας. Θα πρέπει κάποια στιγμή να φανεί ποιος έχει πολιτικά επιχειρήματα και ποιος μιλάει με συνθήματα και προσπαθεί να κατασκευάσει τυφλά σημεία στη Συμφωνία».
Παράλληλα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην ψηφοφορία επανέλαβε ότι «το να καταλήξει η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών με λιγότερους από 150 ψήφους, συνταγματικά είναι επιτρεπτό, αλλά πολιτικά είναι επιβεβλημένο να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία».
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει και να πιέζει τις κυβερνήσεις, ωστόσο, εδώ είναι σαφές πως χρειάζεται ο κόσμος να ενημερωθεί. Η αρχαία ελληνική παράδοση αμφισβητούνταν μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αυτή τη Συμφωνία οι γείτονές μας, μάς λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάτι που πρέπει να γίνει καθαρό στο δημόσιο διάλογο, ακόμη και μέσω ενός debate».
Το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε στην άποψη αυτή μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη συγκέντρωση που έκαναν την περασμένη Κυριακή στελέχη της κεντροαριστεράς σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής. Με μια διάθεση αυτοκριτικής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν μάλιστα ότι εάν είχαν κάνει νωρίτερα πολλές τέτοιες συγκεντρώσεις τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά καθώς υπάρχουν πολλά και αξιόπιστα επιχειρήματα για να μεταπειστούν οι πολίτες που θέλουν να ακούσουν και να μάθουν.
Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση πήγαν πίσω όλες αυτές τις δραστηριότητες ελέω Πάνου Καμμένου καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος εμφανιζόταν να είναι κατά της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει τις διευκρινίσεις που ήρθαν μαζί με την ρηματική διακοίνωση από τους γείτονες μας και οι οποίες ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας . Επάνω σε αυτά τα δυο θέματα έχουν στηρίξει άλλωστε την διαφωνία της η ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ για να μην ψηφίσουν στην συμφωνία των Πρεσπών .
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή:
-Πρώτον ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας.
– Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στη συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».
Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου