Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Κυβέρνηση πριν τη… σταύρωση: ξεκινά ο Γολγοθάς περιμένοντας την τρόικα

Κυβέρνηση πριν τη… σταύρωση: ξεκινά ο Γολγοθάς περιμένοντας την τρόικα

Έναν πραγματικό Γολγοθά καλείται να ανεβεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ξεκινά, με την ελπίδα ότι στο τέλος δεν θα… σταυρωθεί. Η αγωνία για την απάντηση της τρόικας και οι «φωνές» από το υπουργείο Τουρισμού για την αύξηση του ΦΠΑ.

Εκτός απροόπτου αναμένεται σήμερα να υπάρξει απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά αργά το βράδυ του Σαββάτου στην τρόικα, με τις όποιες φιλοδοξεί να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, να υπάρξει μια πολιτική απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Δεκεμβρίου για την επομένη μέρα και μια δήλωση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τις θέσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.

Αντίδραση υπήρξε όμως από το υπουργείο Τουρισμού γι’ αυτό το μέτρο με κύκλους του να λένε πως «ένα τέτοιο μετρό την ώρα που η Ελλάδα… έσπασε φέτος όλα τα ρεκόρ με τις αφίξεις τουριστών ενώ και οι προκρατήσεις για το 2015 είναι σε πολύ κάλο δρόμο, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως έλεγαν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει… χειρουργικά μέτρα τα όποια δεν πλήττουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες. «Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι ένα μέτρο που δεν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον Έλληνα πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Όλες τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός σήκωσε μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων καθώς παράλληλα είχε αρχίσει μια πολιτική διαπραγμάτευση αφού ο χρόνος πιέζει και η άρση του αδιεξόδου αποτελούσε επιτακτική ανάγκη.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός έδινε μάχη προκειμένου να αποφύγει από τη μια σκληρά και επώδυνα μέτρα που ζητούσε η τρόικα και τα οποία δύσκολα θα περνούσαν από τη Βουλή ενώ από την άλλη ήθελε πάση θυσία να αποφύγει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που διακαώς επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Αντώνης Σαμάρας βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες με το ακουστικό στο χέρι καθώς επικοινώνησε αρκετές φορές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιάν Λαγκάρντ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, Έντα Κενι, Πέδρο Πάσους Κοέλιο και Μάριο Ρέντσι αντίστοιχα. Επικοινωνία υπήρξε ακόμη και με τον επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί καθώς και με τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Είναι πάντως ορατό ότι ο κ. Γιούνκερ μπορεί να κάνει πολύ λιγότερα απ’ όσα είχε υποσχεθεί, ενώ η γραμμή της Μέρκελ δεν έχει αλλάξει από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο στα μέσα Σεπτέμβρη: «ωραία αυτά που λέτε αλλά βρείτε τα με τον Σόιμπλε».

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζει την Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής και την επόμενη ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup το όποιο σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πολιτική απόφαση για την επόμενη μέρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε