Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Κυβέρνηση προς ΝΔ: Σε κάθε ψηφοφορία έχουμε 151 ψήφους!

Κυβέρνηση προς ΝΔ: Σε κάθε ψηφοφορία έχουμε 151 ψήφους!

Κυβέρνηση και ΝΔ βρίσκονται στα χαρακώματα μετά την θύελλα που ξέσπασε στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

“Σε κάθε περίπτωση ψηφοφορίας στη Βουλή, έχουμε 151 ψήφους”, διαμηνύουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας να εννοηθεί πως και σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα διευκρίνιζαν πως η περίπτωση της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, αποσυνδέοντας την υπερψήφισή της από την ψήφο εμπιστοσύνης. Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας πως μπορεί να υπερψηφίσει την συμφωνία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι παρέχει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ειδικά για την συμφωνία των Πρεσπών οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι ιστορική ευθύνη των κομμάτων, αλλά και μεμονωμένα των βουλευτών να εγκριθεί από τη Βουλή.

Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, το Μέγαρο Μαξίμου είχε προκαλέσει τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής.

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Νωρίτερα η ΝΔ είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να προκηρύξει εκλογές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια.

Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις