Site icon NewsIT

Κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

29.02.2016 | 08:16
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η σημερινή σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης όπως κάθε Δευτέρα στο γραφείο του στη Βουλή δεν μοιάζει με τις προηγούμενες καθώς πέρα από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα και πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη αφορά την αποψινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου και η δεύτερη έχει να κάνει με την παρουσία του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με σκοπό την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα αποτελέσει το πλαίσιο της τρίτης παρέμβασης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής.

Με τη χώρα ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 20.000 και με τάσεις ραγδαίας αύξησης, ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση από από τα…”μπλόκα” Βιέννης-Δυτικών Βαλκανίων και ζητώντας χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης και ανθρώπινο δυναμικό από τις Βρυξέλλες, το προσφυγικό αποτελεί πλέον ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να υπάρξει και να λειτουργήσει εδώ και τώρα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη βάση μιας “γραπτής δεσμευτικής υποχρεωτικής απόφασης από όλους για όλους για αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ”, διαφορετικά θα ασκήσει “βέτο” στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή δεν πρόκειται να υπογράψει καμία απόφαση και κανένα Κείμενο Συμπερασμάτων αν δεν υπάρχει ανάλογη γραπτή αναφορά.

Κι αυτό γιατί όπως λένε στενοί συνεργάτες του η ακύρωση της “προφορικής συμφωνίας” της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής από τους αρχηγούς των Αστυνομιών της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας ήταν “απαράδεκτη” και δεν πρέπει να επαναληφθεί αν η ΕΕ εξακολουθεί να θέλει να αποτελεί “οικογένεια” με κανόνες, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για όλους σε περιόδους μάλιστα κρίσης.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, θα περιοδεύσει αυτή την εβδομάδα σε Βιέννη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Σκόπια και στην Αθήνα όπου θα βρεθεί στις 3 Μαρτίου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Απρόσμενος σύμμαχος της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας στο G20 στη Σαγκάη άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θέλει να αφήσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο ελιγμών καθώς αγωνίζεται με δύο καθήκοντα: της μεταρρύθμισης της οικονομίας και της αντιμετώπισης του προσφυγικού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από τη Γερμανία αλλά όχι από όλους τους υπόλοιπους.

Το αν μπορούν τελικά να “συνδεθούν” το οικονομικό με το προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση προς τη χώρα μας σε ότι αφορά την υλοποίηση του 3ου μνημονίου είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο οι Βρυξέλλες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ότι η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε το Σάββατο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ζητώντας του επί της ουσίας να παρέμβει ώστε το ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, αφού “Αθήνα και ΕΕ δεν μπορούν κρατούν δύο καρπούζια (προσφυγικό-αξιολόγηση) σε μια μασχάλη”, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, να δηλώνουν με αγωνία ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο πως θα αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός στο πολιτικό επίπεδο καθώς η αντιπολίτευση μπορεί να δώσει τη συναίνεση σε ότι αφορά το προσφυγικό, με την παρουσία όμως των ηγεσιών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ διεφάνη μια άτυπη “αντιπολιτευτική συμμαχία” που είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με συνέντευξη στο “Παρόν” απορρίπτει κάθε συζήτηση για “οικουμενική κυβέρνηση”, λέγοντας χαρακτηριστικά “ξεχάστε την οικουμενική κυβέρνηση” προϊδεάζοντας ίσως για τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ο οποίος να σημειωθεί ότι προτιμά κάλπες παρά μια νέα κυβέρνηση και μάλιστα α λα Παπαδήμου από την παρούσα Βουλή.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version