Site icon NewsIT

Κυβέρνηση σε νευρικό κλονισμό – Τροχονόμοι υπουργών Σαμαράς και Βενιζέλος

18.06.2014 | 15:32
Κυβέρνηση σε νευρικό κλονισμό – Τροχονόμοι υπουργών Σαμαράς και Βενιζέλος

- Ασυνεννονησία, προσωπικές στρατηγικές και εσωτερικές έριδες σημαδεύουν τις πρώτες εβδομάδες του νέου κυβερνητικού σχήματος - Τι προοιωνίζονται για το μέλλον της κυβέρνησης η κόντρα Μητσοτάκη - Λοβέρδου και το προ τριετίας φλερτ Στεφανάδη με το εθνικό νόμισμα - Που...αναμένεται να καταγραφούν προβλήματα και κόντρες - Σε ποιό υπουργείο έχουν βγεί μαχαίρια - Δυσφορία στο Μαξίμου για πληροφορίες ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα "αναφέρονται" πρώτα στον Βενιζέλο και μετά στον Σαμαρά

Την περίοδο των παιδικών ασθενειών φαίνεται πως διανύει το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως αυτό προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υποχρεωθεί να αναλώνει πολύτιμο πολιτικό χρόνο στην επίλυση διαφορών μεταξύ Υπουργείων, ή στελεχών, που βρίσκονται στο ίδιο Υπουργείο, παρά να ασχολείται με τη μείζονα προτεραιότητα της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων εν όψει της έλευσης της τρόικας, η οποία τοποθετείται χρονικά γύρω στις 10 Ιουλίου. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, αποτυπώθηκε ανάγλυφα η…δύσκολη συγκατοίκηση Υπουργών με εκ διαμέτρου διαφορετική ατζέντα σε μία πολύ ευαίσθητη χρονικά και πολιτικά συγκυρία.

Η συμβιβαστική λύση, που επιτεύχθηκε για τους προς επανατοποθέτηση διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων και παρεμβάσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μπορεί να απέτρεψε στο παρά ένα μία σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, δεν εξάλειψε, πάντως, τα γεννεσιουργά αίτια, ενώ προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανεξαρτήτως της προσωρινής; λύσης, που δόθηκε εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, προεξοφλώντας κατ ουσίαν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, ενδεχομένως παρούσης της τρόικας στην Αθήνα. Η αποστροφή μάλιστα του νέου Υπουργού Παιδείας ότι έχει λάβει διαβεβαίωσεις για διορθώσεις στον ψηφισθέντα προυπολογισμό, με την υπόμνηση πως ο ίδιος δεν τον έχει ψηφίσει πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα να σημειώνει πως “δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί το βασικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων” όσο και από συνάδελφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ο νέος Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, που τόνισε πως δε μπορεί ο εφαρμοστής και εν τέλει εκτελεστής των ψηφισθέντων νόμων να τους αμφισβητεί.

Η φωτιά για τον Στεφανάδη δεν λέει να σβήσει

Την ίδια ώρα, έκπληξη και εκνευρισμό προκάλεσε η αποκάλυψη πως ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, και εξάδελφος του συνονόματου καθηγητή καρδιολογίας και υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχε προ τριετίας αρθογραφήσει υπέρ της συντεταγμένης επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Η διευκρινιστική δήλωση του ιδίου ότι
“τότε αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, αλλά σήμερα τρία χρόνια αργότερα, μετά τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το Ευρώ” δε φαίνεται να κατευνάζει τα επιτελικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή, μάλιστα, που η τοποθετήση του ως επικεφαλής του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων δεν αποτελεί επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του κυρίου Στεφανάδη ως επικεφαλής του ΣΟΕ προέκυψε ύστερα από πλούσιο παρασκήνιο, καθώς πληροφορίες φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να προόριζε για τη συγκεκριμένη θέση τον Μανώλη Μαματζάκη, στενό συνεργάτη του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος τελικώς τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να αντιτέθηκε σφόδρα ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος αξίωσε την τοποθέτηση του κυρίου Στεφανάδη, με το επιχείρημα πως τη συγκεκριμένη νευραλγική θέση θα πρέπει να καταλάβει στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η θέση Χαρδούβελη τελικώς υπερίσχυσε εν μέρει και εξ αιτίας των πιέσεων, που άσκησαν παρασκηνιακά οι εταίροι μας μετά την αποχώρηση Τσακλόγλου ότι στη συγκεκριμένη θέση δε μπορεί να βρεθεί στέλεχος με…πολιτικές αναφορές και διασυνδέσεις.

Ερχονται και άλλες κόντρες

Την ίδια ώρα, Μαξίμου και Αντιπροεδρία πασχίζουν να σβήσουν εν τη γενέσει τους φωτιές, που εντοπίζονται και σε άλλα Υπουργεία προτού λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ένας άτυπος διαγκωνισμός για τις αρμοδιοτήτες απαντάται και στο Υπουργείο Υγείας, όπου ο μεν προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Αναπληρωτής Υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος διεκδικεί τον τομέα των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, εισηγείται να αναλάβει τον ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κύριος Βορίδης κάλεσε τον κύριο Γρηγοράκο και του πρότεινε να αναλάβει τον ΠΕΔΥ, ο κύριος Γρηγοράκος αρνήθηκε χαρακτηρίζοντας τον αναρμόδιο να μοιράζει αρμοδιότητες και ότι αυτό θα το κάνει ο πρωθυπουργός. Αμφότεροι έχουν απευθυνθεί ήδη σε Σαμαρά και Βενιζέλο αντίστοιχα ώστε να επικρατήσουν στη μάχη εξουσίας, που μαίνεται στους διαδρόμους της Αριστοτέλους.

Δυσφορία στο Μαξίμου για Βενιζέλο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αντιμετωπίζουν μάλλον με δυσφορία τις διαρροές, που φθάνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη και φέρουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζήτησε από τους Υπουργούς του να αναφέρονται πρώτα σε αυτόν και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας, πως αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση από τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο της αντίληψης πως σε πολλά ζητήματα, το ΠΑΣΟΚ θα χαράζει δική του κυβερνητική γραμμή, γεγονός, που περιπλέκει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Δεν παραγνωρίζουν, μάλιστα, πως στην κόντρα Μητσοτάκη – Λοβέρδου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος “προστάτευσε” τον νέο Υπουργό Παιδείας, σπεύδουν δε να διαλύσουν τις αναθεωρητικές τάσεις, που αναπτύσσει κεντρικά η Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας πως δεν θα εκτροχιαστεί η προσπάθεια ασφαλούς εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από Σεπτέμβρη στο… μενού το χρέος – Ποιους φόρους θέλει να “κουρέψει” η κυβέρνηση

Τσίπρας, Θεοδωράκης και Α. Παπανδρέου στο βιβλίο του Βαρουφάκη

Το οργισμένο sms στον Σαμαρά: “Ούτε ο Μακιαβέλι να ήσουν”

“Σκοτωμός” στη Βουλή για τον Σάββα Ξηρό

Πιπιλή: Άπαικτος ο Λοβέρδος – Δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version