Η κυβέρνηση επιστρέφει... στην καθημερινότητα. Διυπουργική σύσκεψη σήμερα για τις αδιανόητες καταστάσεις που σημειώθηκαν στην Σαμοθράκη. Ποια είναι τα νομοσχέδια που θα "τρέξει" η κυβέρνηση. Τα ταξίδια του Μητσοτάκη στο εξωτερικό και τι θέλει να πετύχει με αυτά.
Στο τρίπτυχο καθημερινότητα-Βουλή-Ευρώπη θα κινηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση, η οποία μετά από μια μικρή θερινή ανάπαυλα σηκώνει και πάλι τα μανίκια.
Η κυβέρνηση και ο… πυρετός της Σαμοθράκης
Ως προς την καθημερινότητα, το φλέγον ζήτημα της Σαμοθράκης είναι αυτό που θα εξεταστεί σε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, την οποία θα συντονίσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και θα συμμετάσχουν σε αυτήν φορείς του νησιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ως προς το νομοθετικό έργο, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία νέου, απλούστερου αδειοδοτικού πλαισίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι νέες επενδύσεις. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι άσχετο με την περιοδεία που θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο σταθμό του το Παρίσι και συνέχεια με Βερολίνο και Χάγη.
Η κυβέρνηση έργο, ο Μητσοτάκης στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός έχει βασικό στόχο στα τετ-α-τετ του με Μακρόν-Μέρκελ και Ρούτε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και μάλιστα εμπροσθοβαρώς τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
[read4more]
Μόνο μέσα από αυτόν τον τρόπο, λένε στην κυβέρνηση, μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να μπουν έτσι οι βάσεις για τη συζήτηση που ενδιαφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την Αθήνα: αυτή για την αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το επίμαχο ζήτημα είναι πολύ πιθανό ότι θα τεθεί στις συναντήσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο δεν αποτελεί την προτεραιότητά του με τη λογική που εξηγήθηκε παραπάνω. Αυτό που προέχει για το Μαξίμου είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και η άμεση προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές, στρώνοντας έτσι το χαλί στη συνέχεια για την ευόδωση του αιτήματος της Αθήνας.
Πάντως, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το γεγονός ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την Ελλάδα με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένα καλό επιχείρημα για να εμπιστευτούν τη χώρα και την κυβέρνησή της και οι εταίροι.
Στις άμεσες προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση ως προς το νομοθετικό έργο πάντως βρίσκεται και το δεύτερο σκέλος του φορολογικού, το οποίο θα εξειδικεύει και θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα ισχύσουν από το 2020. Πολλά θα κριθούν ως προς το περιεχόμενο των ελαφρύνσεων κι από τις πρώτες συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό χώρο.
*Του Αιμίλιου Περδικάρη.