Συναντήσεις… γνωριμίας θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών με τους υπουργούς της κυβέρνησης, δύο 24ωρα μετά τις συναντήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις θα γίνουν μάλιστα στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο σύντομα θα… μετακομίσει το Μαξίμου και θ’ αποτελέσει το στρατηγείο του κ. Μητσοτάκη.
Όπως φάνηκε και από τις επαφές του επικεφαλής του ESM με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία γίνεται σεβαστή κι απολύτως αποδεκτή από τους εταίρους, είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έτσι ώστε να συνεχίσει να «στηρίζει» δημοσιονομικά – μαζί με άλλα νομοσχέδια που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή – τις φοροελαφρύνσεις που θέλει η κυβέρνηση. Να υπάρχει, δηλαδή, ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο, με συνεργάτες του κ. Τσίπρα να διαβεβαιώνουν την ασφάλειά τους.
Το momentum για την ελληνική οικονομία είναι ούτως ή άλλως θετικό, δεδομένου ότι μόλις πριν από λίγα 24ωρα πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, με επιτόκιο κάτω από 2% για το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε και υπερκαλύφθηκε η ζήτηση (2,5 δισ. ευρώ) με πολλαπλάσιο ποσό επενδυτών. Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist τους υποψήφιους επενδυτές «να αδράξουν την ευκαιρία», καθώς ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα γίνεται φιλική στις επενδύσεις χώρα».
Μοναδική παραφωνία παραμένει το ζήτημα της ΔΕΗ, το οποίο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη έφτασε στο απροχώρητο επί ΣΥΡΙΖΑ, με τις ευθύνες να βαραίνουν την προηγούμενη κυβέρνηση. «Είμαστε εδώ για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας, το οποίο θα στηρίξει και ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να έχει προοπτική με μεγάλα λόγια», είπε ο κ. Χατζηδάκης.