Άρωμα «εκλογών» – παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός αποκήρυξε τις πρόωρες κάλπες – είχε το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως και αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει στο επίκεντρο τη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει θέση προς θέση τις τοποθετήσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη αλλά και το “καλάθι” των παροχών με το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη, χώρος προνομιακός για τη ΝΔ.
Τάξη που μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, ωστόσο παίζει καταλυτικό ρόλο πάντα στο αποτέλεσμα της κάλπης.
Μαξίμου: Εθνική ανάγκη η εξόντωση της μεσαίας τάξης για τον κ. Τσίπρα
Η δήλωση Τσίπρα ότι αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνηση του να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, ζύγιζε “χρυσάφι” για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να αναδείξει την παραδοχή Τσίπρα και να την αντιπαραθέσει και με την παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του.
“Ο κ. Τσακαλώτος είχε ομολογήσει ότι το τσάκισμα της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ταξική επιλογή. Ο κ. Τσίπρας σήμερα υπερθεμάτισε. Μίλησε για εθνική ανάγκη!” αντέδρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλα απέκρουσε τις αιτιάσεις Τσίπρα ότι το μέτρο της κατάργησης του φόρου για τις γονικές παροχές ως τις 800.000 ευρώ αφορά λίγους και όχι τους πολλούς.
“Όταν θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι πολύ φυσικό να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για την ελληνική οικογένεια να μπορεί να μεταβιβάζει την ακίνητη περιουσία και μέρος των χρημάτων που απέκτησε στα παιδιά της, χωρίς να πληρώνει φόρο” τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Εξαγγελίες πλειοδοσίας” ύψους 11 δισ. ευρώ»
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας απολογισμό του προγράμματος που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, μιλούν για “εξαγγελίες πλειοδοσίας” που αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας δε ότι στην πραγματικότητα αυτό θα σήμαινε ότι ο κ. Τσίπρας “θα έβαζε το στόχαστρο” προκειμένου να υλοποιήσει ένα τόσο “πλούσιο καλάθι” τους πολλούς, “προχωρώντας σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης”.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποδομήσουν τη θέση της κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το “καλάθι” αποτιμάται στα 5 δις ευρώ.
«Παροχές μέσω της ανάπτυξης και όχι της υπερφορολόγησης»
Στον αντίποδα από το Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνουν ότι το πρόγραμμα Μητσοτάκη, όπως το παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ. είναι κοστολογημένο στα 3,5 δισ. ευρώ, με μέτρα που αφορούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία και αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζει για αύξηση του εισοδήματος και δημιουργία όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση, όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται, θα προχωρά και σε νέα μέτρα στήριξης των πολιτών.
«Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»
Στον αντίποδα το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στη συνέντευξη Μητσοτάκη στο πρακτορείο Reuters, στην οποία τονίζει ότι θα κάνει πράξη τη δέσμευση του που έδωσε πριν από τις εκλογές του 2019. “Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας¨ δηλώνει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη της οικονομίας “και όχι με την υπερφορολόγηση της, την οποία επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση”.
«Προοδευτική κυβέρνηση όπως με… Βαρουφάκη – Καμμένο;»
Στο επίκεντρο της κριτικής του το Μέγαρο Μαξίμου και η “δέσμευση” Τσίπρα για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
“Ο διακαής πόθος του κ. Τσίπρα είναι η επάνοδος στην εξουσία με κάτι ανάλογο της συγκυβέρνησης με Βαρουφάκη και Καμμένο σχολίασε δεικτικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεδομένου δε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει πει ήδη ένα μεγάλο “όχι” στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κόντρα και για τις εκλογές.
Κόντρα όμως προκάλεσε η δήλωση Τσίπρα για να προκηρύξει ο Πρωθυπουργός πρόωρες κάλπες “αν τολμά”, όπως είπε, μιλώντας μάλιστα για “ψευτοκουτσαβακισμούς” και “μαγκιές” όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά Μητσοτάκη ότι “κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”, αναφορά με την οποία καυτηρίαζε τις τοποθετήσεις Τσίπρα στο θέμα των εκλογών.
“Όσον αφορά στις εκλογές η προσωπική του αγωνία βρίσκεται στον αντίποδα της απαίτησης των Ελλήνων για σταθερότητα, ασφάλεια και προκοπή. Ο κ. Τσίπρας μετρά παθητικά το χρόνο μέχρι τις εκλογές – εμείς αξιοποιούμε το χρόνο για να λύνουμε προβλήματα προς όφελος της πατρίδας και των ανθρώπων της” αντέδρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.