Site icon NewsIT

Κυβέρνηση: Χαίρονται για Podemos, αγωνιούν για το παράλληλο πρόγραμμα

21.12.2015 | 14:50
Κυβέρνηση: Χαίρονται για Podemos, αγωνιούν για το παράλληλο πρόγραμμα

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, μη κρύβοντας ωστόσο την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία λόγω...PODEMOS, καθώς στην καθιερωμένη Δευτεριάτικη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα η ατζέντα αφορούσε κυρίως τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη εκφράστηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση του παράλληλου προγράμματος και της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, καθώς και η αισιοδοξία ότι το EWG θα εγκρίνει σήμερα την χορήγηση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αφού επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα του ΕΟΠΠΥ και των διαγνωστικών κέντρων, ενώ παράλληλα λένε ότι δεν απαιτούντα νέα μέτρα.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει από σήμερα (Δυτ. Μακεδονία) μέχρι τα Χριστούγεννα το “μασάζ” που είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες με τους βουλευτές του προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το κλίμα στους κόλπους της ΚΟ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή με το νέο έτος αλλά και τα προβλήματα της Περιφέρειας.

Με μια βαλίτσα και το 2016

Να σημειωθεί ότι το 2016 ξεκινά με πολλά ταξίδια για τον κ. Τσίπρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες:

– θα βρεθεί στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός από τις 21-24 Ιανουαρίου.

– στις 26/1 θα επισκεφτεί το Ισραήλ και

– στις 27/1 την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής συνάντηση.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες δεν αποκλείεται μέσα στον Γενάρη ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί το Ιράν, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο προγραμματίζεται να συγκληθεί και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Μια άλλη τριμερής, του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη Χίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.

Πάντως η απόσυρση του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι εταίροι και δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι αποδεχθούν “μονομερείς” ενέργειες της κυβέρνησης, πιέζοντας παράλληλα για το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο 2015-16, για το φορολογικό των αγροτών, την ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά δάνεια, «με την κοινωνία στα κάγκελα», μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για την κυβέρνηση, αλλά και για το προσφυγικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version