Site icon NewsIT
16:59 | 10.10.18

Κυβερνητικές πηγές: Δεν λάβαμε ποτέ τα στοιχεία που επικαλούνται οι New York Times

Κυβερνητικές πηγές: Δεν λάβαμε ποτέ τα στοιχεία που επικαλούνται οι New York Times
Newsit Newsroom

- Με... 14 λέξεις "απάντησε" το Μέγαρο Μαξίμου στο δημοσίευμα "βόμβα" των New York Times - Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Αθήνα δεν έχει ενημερωθεί για όσα υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα - Οι NYT, κατονομάζουν τον Ιβάν Σαββίδη ως τον άνθρωπο του Κρεμλίνου - Το εκτενές άρθρο υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για το... παρασκήνιο της ρωσικής εμπλοκής στο θέμα των Σκοπίων

Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT“. Με αυτές τις 14 λέξεις επέλεξαν να “απαντήσουν” κυβερνητικές πηγές στο εκτενές άρθρο των New York Times που κατονομάζει τον Ιβάν Σαββίδη ως άνθρωπο του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Το ίδιο άρθρο αναφέρει πως ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ήταν εκείνος που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας στο Σκοπιανό με αποτέλεσμα την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Η κίνηση αυτή ήταν που προκάλεσε κλίμα Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα.

Τ0 αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Ρωσίας αλλά και του Ιβάν Σαββίδη είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (09.10.2018). Κάποια από τα οποία περιγράφουν είναι ήδη γνωστά για τον ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο θέμα της πΓΔΜ και του δημοψηφίσματος και κάποια άλλα βλέπουν σήμερα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

“Αρχές Ιουλίου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κλήρος έπεσε στον αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ”

Οι NYT, κατονομάζουν τον Ιβάν Σαββίδη ως τον άνθρωπο του Κρεμλίνου τον οποίο παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και έχουν στοιχεία ότι ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να μην γίνει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

«Εδώ και χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του λιμανιού όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών. Όλα αυτά προσέλκυσαν τον ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ», γράφουν οι NYT.

Και συνεχίζουν: «Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης «εργαζόταν» ως άνθρωπος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα για χρόνια ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Μόσχα η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως μεγάλη απειλή για τα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να στηρίξει το όχι στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αντίποινα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι, προέβησαν σε μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε παγώνοντας τις σχέσεις με την Μόσχα και απελαύνοντας δυο ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο.

Οι μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν εύκολα να συλλέξουν οικονομικά στοιχεία που τοποθετούσαν τον κ. Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές σε πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων έτσι ώστε να υποκινήσουν βίαια επεισόδια διαδηλώνοντας κατά του δημοψηφίσματος στην «Μακεδονία»

Οι αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες είναι κατενθουσιασμένοι. Παρότι το δημοψήφισμα που έγινε τον περασμένο μήνα στην «Μακεδονία» είναι μόνο ο μισός δρόμος – τώρα το κοινοβούλιο της χώρας πρέπει να αποφασίσει αν η χώρα θα μπει στο ΝΑΤΟ – αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν ως νίκη το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ο κ. Σαββίδης και απελάθηκαν οι διπλωμάτες. Νίκη, απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ» τονίζει το άρθρο.

Όλες αυτές οι παρασκηνιακές κινήσεις γίνονται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, όταν αγκάλιαζε δημόσια τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άφηνε αιχμές για το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Προεδρία και το σύστημα εθνικής ασφάλειας εργάζεται. Όμως, η ιστορία της «Μακεδονίας» αρχίζει πολύ πριν από αυτό.

Όταν οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία επιχειρούσε να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές, τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δούλεψαν με τις μυστικές υπηρεσίες και έφτιαξαν ένα σώμα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης κυρίως στην Ευρώπη.

Την Άνοιξη του ίδιου χρόνου συνειδητοποίησαν ότι η «Μακεδονία» ήταν ένας πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου Έλληνες και Σκοπιανοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία για να δοθεί τέλος στην διαμάχη 30 χρόνων με την Ελλάδα. Μόλις η χώρα ονομαστεί επίσημα Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα δεν χάρηκε. Σε συνέντευξη στην Αθήνα τρεις μέρες μετά την συμφωνία, ανώτατος Ρωσος διπλωμάτης προειδοποίησε τη Δύση αν προσκαλέσει την «Μακεδονία» στην Συμμαχία.

Στέητ Ντιπάρτμεντ, CIA και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού Πενταγώνου σήμαναν συναγερμό. Οι αντιδράσεις στα Σκόπια υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα άρχισαν να πληθαίνουν. Εκατοντάδες νέα site καλούσαν σε μποικοτάζ τους κατοίκους της πΓΔΜ. Όλα είχαν από πίσω ρωσική υποστήριξη. Την ημέρα της συμφωνίας, έγιναν βίαιες διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο στα Σκόπια.

Ο ρόλος του Σαββίδη και οι υποκλοπές

Εδώ μπαίνει ο κ. Σαββίδης. Ήταν στο στόχαστρο των αμερικανικών και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών για χρόνια ως μέλος του κόμματος του Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», όταν ήταν βουλευτής στην Ρωσική Κάτω Βουλή αλλά και όταν έκανε περιουσία μέσω ρωσικής καπνοβιομηχανίας αλλά και μέσω σειράς συμφερόντων στην βόρεια Ελλάδα. Η εφημερίδα θυμίζει την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα με το όπλο στη ζώνη και περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες.

Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά του

Τον Ιούνιο αμερικανοί αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν όλες τις επικοινωνίες του, από τηλεφωνικές μέχρι email και γραπτά μηνύματα, κατάλαβαν ότι πληρώνει τους διαδηλωτές, γράφουν επι λέξει οι New York Times. Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν εύκολα να συλλέξουν οικονομικά στοιχεία που τοποθετούσαν τον κ. Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές σε πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων έτσι ώστε να υποκινήσουν βίαια επεισόδια διαδηλώνοντας κατά του δημοψηφίσματος στην «Μακεδονία», γράφει η εφημερίδα.

[read4more]

Σύμφωνα με τον οργανισμό  Organized Crime and Corruption Reporting Project, ο κ. Σαββίδης, πλήρωσε εκείνους που ήταν κατά της αλλαγής του ονόματος τουλάχιστον 300.000 ευρώ!

Αυτοί που χρηματίσθηκαν, ήταν μεταξύ άλλων και πολιτικοί της πΓΔΜ, νεότευκτες ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις αλλά και χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ. Όλοι αυτοί πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια μπροστά από το κοινοβούλιο στα Σκόπια, αναφέρει ο οργανισμός.

Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες. «Εντελως ψευδείς και συκοφαντικές», τις χαρακτήριζε ανακοίνωση της εταιρείας του πέρυσι το καλοκαίρι.

Έτσι πείστηκε ο Τσίπρας να σταθεί απέναντι στην Μόσχα

Αρχές Ιουλίου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κλήρος έπεσε στον αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ ο οποίος όπως γράφουν οι NYT ήταν έτοιμος να παίξει αυτό τον ρόλο αφού είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016 όταν η Ρωσία κατέλαβε στην Κριμαία.

«Δεν υπάρχουν κόλπα των Ρώσων που να μην τα ξέρει ο Πάιατ», δηλώνει ο γερουσιαστής Christopher S. Murphy. Ο τελευταίος είπε ότι είχε μιλήσει στον Πάιατ για την ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα στην «Μακεδονία» αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Το να δώσεις την πληροφορία στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν απλό. Το να τον πείσεις να κάνει κάτι δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνει.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, είχε αρνηθεί να σταθεί δίπλα στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν μαζί με την Βρετανία κατηγορούσαν την Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ. Θυμίζει επίσης ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεται είχε ιστορικά καλές σχέσεις με την Μόσχα. Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας έγινε ευκολότερη για τον Τσίπρα όταν είδε ότι η Ρωσία να επιχειρεί να καταστρέψει μια συμφωνία που έδινε τέλος σε μια διαμάχη 30 ετών.

Στις 11 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας «τα έσπασε» με την Μόσχα. Η κυβέρνησή του απέλασε δυο ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο κατηγορώντας τους ότι προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version