Site icon NewsIT

Κυβερνητικές πηγές: Φυσικά είναι κλειστά τα σύνορα – Να γιατί έκανε τα tweets ο Τουσκ

10.03.2016 | 14:10
Κυβερνητικές πηγές: Φυσικά είναι κλειστά τα σύνορα – Να γιατί έκανε τα tweets ο Τουσκ

Σαν κεραυνός, όχι πάντως εν αιθρία, έπεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ευχαριστούσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για το κλείσιμο των συνόρων. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη για το θέμα. Η Αθήνα επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός με τα στελέχη του Μαξίμου να ψάχνουν εναγωνίως στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκείνη την ώρα μιλούσε στο Digital Economy Forum 2016 και δεν είχε λάβει προφανώς γνώση των “τιτιβισμάτων” Τουσκ.

Μόλις ενημερώθηκε αποφασίστηκε η απάντηση να δοθεί με το ίδιο νόμισμα δηλαδή μέσω twitter, ενώ ήδη ο εκπρόσωπος της ΝΔ μέσω twitter κι αυτός χαρακτήριζε μείζον θέμα την αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δώσουν εξηγήσεις και να διαψεύσουν.

Πάντως σήμερα κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας με ψυχραιμία να εξηγήσουν την στάση του Ν. Τουσκ, έλεγαν ότι ενδεχομένως στόχευε στο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στις χώρες του Βιζεγκραντ ώστε να μην “μπλοκάρουν” τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Στην πραγματικότητα -λέει το Μέγαρο Μαξίμου- τα σύνορα είναι de facto κλειστά και με βάση αυτή την εξέλιξη «λειτουργούμε με στόχο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες».

Ως Ελλάδα τόσο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επόμενη «θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο και στο Κείμενο Συμπερασμάτων και ταυτόχρονα να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία» τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες

Στο σημείο αυτό οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη δήλωση του είχε επισημάνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα μικρό βήμα και χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν ιδίως στη κατεύθυνση “να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος επανεγκατάστασης από την Τουρκία και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι”

Tόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο ΕΞωτερικών αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση διπλωματικά είναι πολύπλοκη μέχρι να φθάσουμε στην τελική συμφωνία με την Τουρκία και προς το παρόν λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και άρα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version