Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές: Μαζί με τα F-35 και δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο – Τι περιλαμβάνει

Ως “ψήφο εμπιστοσύνης” προς την Ελλάδα αξιολογούν στην κυβέρνηση την επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Μαζί, θα αποκτηθεί και δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο.

“Η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου (27.01.2024), γνωστοποιώντας ότι η χώρα μας “αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό. Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Μπάιντεν”.

Το δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο από το αμερικανικό απόθεμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης και περιπολικά πλοία. 

“Δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την επιστολή Μπλίνκεν, η Ελλάδα θα πάρει 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H, 60 τεθωρακισμένα άρματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley, 4 LCS (Littoral Combat Ship), 3 παράκτια περιπολικά κλάσης Protector, 10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P-3 Orion, εκατοντάδες φορτηγά οχήματα.

blinken letter

Ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι εξετάζεται το αίτημα της Ελλάδας για τα τάνκερ KC-135, ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εκτός από τα C-130, εξετάζει την πιθανή πώληση νέων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J.

blinken letter

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές + 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό
«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι» λέει ο υπουργός Επικρατείας
Ο Άκης Σκέρτσος
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός»
«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε ο υπουργός Διακυβέρνησης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Αποφασίζει το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για την Κατερίνα Μπατζελή – Τρεις μήνες διαγραφή η πιθανότερη εκδοχή
Από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή δεοντολογίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση που θα επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Κατερίνα Μπατζελή