Στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της χρήσης των social media και όχι μόνο από παιδιά κάτω των 15 ετών.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρήση των social media στα παιδιά αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες με στόχο την προστασία τους από τις παρενοχλήσεις μέσω διαδικτύου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανέφερε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικογένειας, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός με λέξεις-«κλειδιά» στην εφαρμογή για τον γονικό έλεγχο, προκειμένου οι ανήλικοι να μην έχουν πρόσβαση σε προσβλητικό και ενοχλητικό περιεχόμενο.
«Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα. Ας δούμε πώς πηγαίνει ο διάλογος και θα πράξουμε αναλόγως. Απαιτείται και γονεϊκή συμμετοχή. Ήδη, ο κ. Παπαστεργίου έχει προαναγγείλει το μέτρο για γονικό έλεγχο μέσω εφαρμογής στα κινητά και με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων, θα μπορούν να αξιολογούν τι παρακολουθούν και με ποιους μιλούν τα παιδιά τους. Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι τα αυστηρά μέτρα να ενταθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη.
«Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο. Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απομονώνονται πάρα πολύ κι έχει έναν δίδυμο κίνδυνο: το κομμάτι της κατάθλιψης και της ψηφιακής απομόνωσης, όπου νομίζουν ότι έχουν φίλο και δημιουργούν έναν ψηφιακό πλασματικό κόσμο, χωρίς να ζουν εκεί έξω. Παιδιά είχαν άρνηση να πάνε στο σχολείο» είπε για να προσθέσει. «Ειδικά τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση πήρε αυστηρά μέτρα. Ο κ. Πιερρακάκης πήρε μέτρα με την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί έχει πάει σε επίπεδο πρωθυπουργού το κόμματι της προστασίας των παιδιών. Απαγορεύσαμε τα κινητά, με πολύ αυστηρές ρήτρες και τιμωρίες στο σχολείο για τη χρήση κινητού και βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στο κομμάτι της απαγόρευσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βλέπουμε σε όλες τις χώρες ότι υπάρχει σκοπός να αυστηριοποιηθούν τα μέτρα για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε εφαρμογή για τον γονεϊκό έλεγχο και σε περιορισμούς, όπου ως γονέας μπαίνεις μέσα και βάζεις ρήτρες απαγόρευσης και για λέξεις-κλειδιά και για χρήση συγκεκριμένων μέσων, αλλά και προσέχεις με ποιον συνομιλεί το παιδί. Κάτω από 15 γονεϊκός έλεγχος.
«Αναφερόμαστε σε όλες τις σελίδες, οι λέξεις-κλειδιά διέπουν οριζόντια τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Αν κλείσεις τα social media με τη λογική της ρήτρας των λέξεων, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συναντώνται. Υπάρχουν τα λεγόμενα dark rooms που ούτε εμείς ξέρουμε πού μπορούν να τα βρουν τα παιδιά».
Η υπουργός ρωτήθηκε και για τη στάση των γονιών απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως παρουσιάζονται αμφίθυμοι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους μεν, αλλά χωρίς να θέλουν να αποκλείουν τα παιδιά τους από την κοινωνικοποίηση μέσω της τεχνολογίας. «Είναι όμως άλλο αυτό κι άλλο οι απειλές μέσω Διαδικτύου. Η ελευθερία είναι και πλαίσιο, όπως κι η ασφάλεια. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει και σύμμαχος απέναντι στην κακή χρήση της τεχνολογίας».