«Πρέπει επιτέλους να δούμε τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, «γιατί όταν ένα Μέσο δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να είναι και ανεξάρτητο».
Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης είπε ότι “ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη από τη ΓΓΕΕ είναι άκυρος ως μη γενόμενος, όμως η απόφαση του ΣτΕ, έτσι όπως ανακοινώθηκε, εμπεριέχει και άλλα σημαντικά πράγματα: Πρώτον ότι τα κανάλια από 01/01/16 είναι παράνομα και δεν θα έπρεπε να λειτουργούν και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα εκ νέου ο διαγωνισμός για λόγους δημόσιου συμφέροντος”. Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης, η οποία έλεγε ότι τα κανάλια λειτουργούν παρανόμως, με το καθεστώς της συνεχούς ανανέωσης λειτουργίας τους, “ένα συγχωροχάρτι προς τη διαπλοκή για να λειτουργούν τσάμπα”.
Απαντώντας για τον αριθμό των τεσσάρων καναλιών προς αδειοδότηση, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το φάσμα χωράει μέχρι έξι HD κανάλια, καλώντας τη ΝΔ και όποιον διαφωνεί να τον διαψεύσει, σημειώνοντας ότι υπήρξε μια ενορχηστρωμένη μιντιακή επίθεση παραπλάνησης του κόσμου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για τον αριθμό των καναλιών, συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος, καθώς σε συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες συγκρότησης του ΕΣΡ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στη Διάσκεψη των Προέδρων, και για λόγους επιτακτικής ανάγκης εξυπ“ηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, επιλέχθηκε ένας αριθμός βάσει τεχνολογικών δεδομένων και οικονομικής βιωσιμότητας.
Ξεκαθάρισε ότι μέχρι να ληφθεί η απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί κανάλια που λειτουργούν παράνομα, προσθέτοντας ότι σε συνάντηση που προγραμματίζεται με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα ζητηθεί η άμεση διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
“Πρέπει να υπάρξουν άμεσα χρονοδιαγράμματα για να σταματήσει το καθεστώς παράνομης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών”, πρόσθεσε ο Λ. Κρέτσος, σημειώνοντας ότι είναι πλέον δεδομένο ότι υπάρχει παρανομία η οποία αντίκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους δικαίου.
Ανέφερε ότι μέσα στο 2017 θα υπάρξουν και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, όπως το μητρώο online media για το διαδίκτυο, η καθιέρωση barcode στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα έντυπα τα οποία εμπεριέχουν προσφορές -με στόχο να σταματήσει η νόθευση του ανταγωνισμού -, αλλά και ένα νέο σύστημα μετρήσεως της τηλεθέασης.
Για τα έντυπα, συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία από τα δεδομένα των barcode θα συγκεντρώνονται σε ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι θα είναι σχετικά απλό στη χρήση του από τους περιπτεριούχους, ενώ η λειτουργία του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία οικονομικής στήριξής του μέσω ΕΣΠΑ.
Επίσης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για την πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, το χαρακτήρισε ως ένα μέτρο που θα εγγυηθεί φορολογικά έσοδα καταπολεμώντας το μαύρο χρήμα.
Τέλος, δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει που ενεπλάκη στο θέμα αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας που του έδωσαν την ευκαιρία να ζήσει μια πολύ ουσιαστική εμπειρία, γιατί “για εμάς ήταν και παραμένει μια μάχη αξιών για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος”