Πολιτική

Λάδι στην φωτιά από την ΚΕΝΕ: Αόριστο και αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη!

Καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνάντηση Βενιζέλου - Ρουπακιώτη και λίγες ώρες πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, επι της ουσίας πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τον αντιρατσιστικό νόμο Ρουπακιώτη.

Η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιστροπή (ΚΕΝΕ) έκρινε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος του 1979, είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ σημειώνει ότι το κείμενο Ρουπακιώτη περιέχει αρκετές αντισυνταγματικές προτάσεις και αοριστίες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι και τα άρθρα του Συντάγματος παρέχουν προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα (18.00) το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα απασχολήσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν χρειάζεται νεο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. αναφέρεται χαρακτηριστικά:

-«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».

-«Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

-«Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «η ποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης.»

Ακόμα, στις παρατηρήσεις της η ΚΕ.Ν.Ε. αποφαίνεται ότι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.

Ειδικότερα, αναφέρει η ΚΕ.Ν.Ε στην γνωμοδότηση της:

«Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος..», «κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία», οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη».

Τέλος, η ΚΕ.Ν.Ε τονίζει την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ότι αφορά την ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύσκεψη αρχηγών: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…

Αγκάθι το αντιρατσιστικό στη σύσκεψη των τριών αρχηγών – Πολιτική

 Συνάντηση Βενιζέλου – Ρουπακιώτη τη Δευτέρα – Πολιτική

‘Έμεινα με τον μουντζούρη και μου το παίζουν μάγκες” – Πολιτική

Σκανδαλίδης: Μέχρι πότε θα περιμένουμε τον Σαμαρά; – Πολιτική

Βενιζέλος ενώπιον όλων – Πολιτική

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα