Πολιτική

Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα – Πρώτα μέτρα, μετά χρέος

Και τι δεν είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα, το χρέος και τα μέτρα που απαιτεί να ληφθούν πριν γίνει η ελάφρυνσή του αλλά και για τη λιτότητα που δεν… ζητάει το ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Ταμείο επανέλαβε πως απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πως οι τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να ληφθούν άμεσα αλλά έθεσε ως προϋπόθεση την εφαρμογή των μέτρων.

Η Λαγκάρντ έδειξε να βρίσκεται τόσο κοντά στη Γερμανία (εφαρμογή μέτρων πριν τη συζήτηση για το χρέος) και τόσο μακριά από τους Ευρωπαίους (βιωσιμότητα) κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Έστειλε δε ακόμη ένα μήνυμα: ό,τι κι αν γίνει με το χρέος, θα αποφασιστεί μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείο, οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες είναι στη “σωστή κατεύθυνση“, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε τελικά ένα “πακέτο πολιτικών” για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι “συνθήκες ανάπτυξης” θα έχουν βελτιωθεί.

Η Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη “λιτότητα”, καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.

Η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι “σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ” είπε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως για να μπορέσει να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν γνωστές οι “τεχνικές λεπτομέρειες” της αναδιάρθρωσης του χρέους και το “επίπεδο δέσμευσης” από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της.

Υπογράμμισε, δε, πως στην απόφαση του Μαΐου συμπεριλαμβανόταν μια “σειρά” τεχνικών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η οποία όμως παρουσιαζόταν με “πολύ γενικό τρόπο και χωρίς λεπτομέρειες” κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόγραμμα.

Δεν μπορούμε να μείνουμε στη γενικότητα μιας λίστας επιλογών και πρέπει να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες” υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας επίσης ότι “το εύρος της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος“.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 2
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ