Site icon NewsIT

Λάβετε θέσεις: αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

30.09.2014 | 10:33
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μέσα σε κλίμα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκινούν στις 11.30 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της τρόικας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης με σκοπό η Ελλάδα να λάβει τα 7,1 δισ.€ που είναι να εισπράξει έως το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή της κρίσιμη διαπραγμάτευση, και είναι κρίσιμη και σε πολιτικό επίπεδο γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εθνικές εκλογές, κρατώντας στα χέρια της τον “άσσο” των καλύτερων δημοσιονομικών επιδόσεων στην ΕΕ, αφού σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κλείσει στο 1,7% ή 3δισ. €.

Click4more: Τρόικα στην Υγεία με νέες απαιτήσεις! Τι ζητούν για νοσοκομεία, φάρμακα, εξετάσεις
Έτσι, εκτός από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατά 30% που έχει ήδη δρομολογηθεί νομοθετικά η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την τρόικα:

– Ελάφρυνση κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης

– Έως 100 δόσεις για οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

– Αναδρομική μείωση 40% στα τεκμήρια των ΙΧ για το 2014 και

– Μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ένα χρόνο νωρίτερα, στις αρχές του 2015.

Τα μεγάλα «αγκάθια»…

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586€ τον μήνα, από 780€ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858€ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο.

Απολύσεις: Απολύσεις στο Δημόσιο: 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.

Εργασιακά: Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» στις ελεύθερες απολύσεις, θέλει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση του λοκ-άουτ , ωστόσο συζητά αλλαγές σε ορισμένα συνδικαλιστικά ζητήματα.

Ασφαλιστικό: Η τρόικα ζητά αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση κατώτατων συντάξεων και νέα συνένωση ταμείων. Η κυβέρνηση και ιδίως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει καν να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση και το μόνο που δέχεται να μπει στο τραπέζι είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) μετά από μακρά διαδικασία διαλόγου που θα αρχίσει μετά το Πάσχα του 2015.

Κόκκινα δάνεια-Οφειλές σε Ταμεία-Εφορία: Νομοθετική ρύθμιση, που θα ισχύσει όμως μόνο για δύο χρόνια, για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, μελετά η Κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου στην τρόικα. Η ρύθμιση θα αφορά «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, και τακτοποίηση κόκκινων δανείων επιχειρήσεων, με περισσότερες δόσεις, μείωση επιτοκίου και περίοδο χάριτος. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 10.000 μεγάλες, ενώ η ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οριζόντια, ενώ για τις μεγάλες θα είναι εξατομικευμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόσιο: 35.200 έλεγχοι συμβάσεων – Οι … ύποπτες υπηρεσίες και οι δήμοι με τις χιλιάδες μονιμοποιήσεις

Ρύθμιση ανάσα – Άμεσες επιστροφές ΦΠΑ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες…

120 δόσεις και διαγραφές προστίμων – 110.000 επιχειρήσεις βλέπουν φως…

Δύσπεπτο το… μενού της συνάντησης κυβέρνησης – τρόικα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version