Μια “μαύρη” ημέρα ξημέρωσε στην Αττική με την μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης να έχει αφήσει ένα… “μελανό” αποτύπωμα…
Εικόνες καταστροφής περιουσιών αλλά και φυσικού περιβάλλοντος στον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου της Αττικής. Εικόνες απεγνωσμένων ανθρώπων που πέρασαν μαρτυρικές ώρες. Αλλά και εικόνες με τις υπεράνθρωπες, ολονύχτιες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και άλλων δυνάμεων να προσπαθούν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Όλες αυτές οι εικόνες αποτυπώνουν την νέα πληγή με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η χώρα.
Αγωνία στην κυβέρνηση – Η εντολή Μητσοτάκη
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή διεμήνυσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εσπευσμένη επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι χθες το απόγευμα…
Οι μνήμες από το Μάτι ζωντάνεψαν και κανείς δεν ήθελε ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο η φωτιά να αφήσει πίσω της ανθρώπινα θύματα.
Στις ακραίες κλιματικές συνθήκες απέδωσαν την πυρκαγιά και την έκταση της ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή ενημέρωση.
Στην περιοχή επικράτησαν θερμοκρασίες 45ο C, ενώ η υγρασία μετρήθηκε στο 10%. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 bf. Όλα αυτά, συν η πυκνή βλάστηση, εκτιμάται ότι είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών κηλιδώσεων, με τεράστια θερμικά φορτία, και την επέκταση της φωτιάς σε πολλά μέτωπα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν χαμηλούς τόνους, ωστόσο πίσω από τις γραμμές διεφάνη πως θα ακολουθήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες για το γεγονός ότι η φωτιά ξέφυγε σε συνθήκες σχετικής άπνοιας.
Η επόμενη μέρα / ημέρες στην Αττική, προμηνύονται δύσκολες. Με περιοχές να αντιμετωπίζουν προβλήματα με διακοπές νερού και ρεύματος, με πολίτες να έχουν φύγει από τα σπίτια τους και να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που εξασφάλισε η πολιτεία, με πληγές οικονομικές που πρέπει να καλύψει άμεσα το κράτος.
«Μάχη» με τις φλόγες…
Η εντολή της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, ήταν να κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός…
Επιχείρησαν αμέσως εναέρια μέσα… 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 διέθεσε ο Στρατός και 2 από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για εναέριο συντονισμό, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.
Το βράδυ επιχειρούσαν στην περιοχή 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρισκόταν στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης για τον συντονισμό των δυνάμεων. Ενεργοποιήθηκε επίσης άμεσα το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διέθεσε και ειδικά πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου, ενώ εθελοντικές ομάδες αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Υπήρξε επέμβαση σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.
Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν 6 sms από το 112, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι στην ευρύτερη περιοχή και να λάβουν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές στις οποίες μαινόταν η φωτιά.
Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σημειώνεται ότι εκτός από την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, υπήρχαν και εξακολουθούν να μαίνονται σημαντικές πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές της χώρας με κυριότερες αυτές στην περιοχή Καστανιά της Ανατολικής Μάνης, σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκληπιείο στην Κω, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην περιοχή Μυρτιά στην Εύβοια.