Site icon NewsIT
21:41 | 29.04.10

Λάβρος ο Σαμαράς κατά της κυβέρνησης για την κρίση δανεισμού

Λάβρος ο Σαμαράς κατά της κυβέρνησης για την κρίση δανεισμού
Newsit Newsroom

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε λάβρος κατά της κυβέρνησης για τις τελευταίες οδυνηρές οικονομικές εξελίξεις.

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κρίση δανεισμού που διέρχεται η χώρα μας, στους χειρισμούς της από τις εκλογές και μετά.

Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι “οι διεθνείς αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική κυβέρνηση και την ικανότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση”. Επιχειρηματολόγησε δε ότι κι άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά μόνο η Ελλάδα μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

“Ακόμα και υψηλά ελλείμματα, ακόμα και υψηλό χρέος, ακόμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν προκαλούν μεγάλες ανησυχίες, αν έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις έγκαιρα. Όταν, όμως, χαθεί και αυτή η εμπιστοσύνη, τότε αρχίζει το καταστροφικό ντόμινο, που όλοι παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες με την περίπτωση της Ελλάδας. Και που πραγματικά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το παρακολουθήσουμε ξανά για καμία άλλη χώρα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς όμως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει έναν μηχανισμό παρέμβασης και στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. “Η Ευρώπη αναγκάζεται να συγκροτήσει βιαστικά και εκ των ενόντων ένα μηχανισμό στήριξης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι ύστερα αναγκάζεται, επίσης βιαστικά, να λύσει όλα τα θεσμικά, νομικά και χρηματο-οικονομικά προβλήματα, για να τον θέσει σε κίνηση, με πολλούς, όμως, δισταγμούς εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της. Και μόνο αφού διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές και ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στράφηκε επίσης και εναντίον των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης που: “μπορούν με μια ανακοίνωσή τους, με μια υποβάθμιση, να πλήξουν τις προσπάθειες μιας χώρας να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της. Και πέρα από του ιδιωτικούς Οίκους αξιολόγησης, τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις των κερδοσκόπων. Πρακτικές αληθινά ασύμβατες με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, επιτρέπουν σε κάποιους όχι απλώς να αγοράζουν “ασφαλιστήρια”, τα λεγόμενα CDS, για ομόλογα που δεν διαθέτουν, αλλά και να τζογάρουν πάνω σε “στοιχήματα” της έκβαση των οποίων είναι οι ίδιοι σε θέση να επηρεάσουν. Σαν να αγοράζει κανείς ασφάλεια για το σπίτι του… γείτονα κι ύστερα να πηγαίνει και να του βάζει φωτιά για να κερδίσει από τη συμφορά του άλλου”. Επανέλαβε δε την πρόταση του για συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού Αξιολόγησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο μεγάλο αντιπαραγωγικό δημόσιο που απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ’ ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα και έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι “δεν δείχνω, αν θέλετε, καμία επιείκεια ούτε για το κόμμα μου, για τη Νέα Δημοκρατία, που εκλέχθηκε το 2004 για να λύσει τα προβλήματα αυτά, για να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε. Άλλοτε το προσπάθησε, αλλά έκανε πίσω. Άλλοτε δεν το προχώρησε όσο θα ‘πρεπε. Άλλοτε το προσπάθησε και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Κι άλλοτε δεν το προσπάθησε καν”.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε την αντίθεσή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: “θα προτιμούσαμε να αντιμετωπιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυστηρά Ευρωπαϊκά πλαίσια. Αλλά επίσης γιατί θεωρούμε ότι οι όροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά κανόνα, βάζουν την Οικονομία ακόμα βαθύτερα στο φαύλο κύκλο σκληρών μέτρων – βαθιάς ύφεσης – ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων – ακόμα πιο σκληρών μέτρων – ακόμα πιο βαθιάς ύφεσης – ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων”.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να αντέξει η Οικονομία το σοκ, χρειάζεται απαραιτήτως τα μέτρα τόνωσης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει πλήρως αναξιοποίητη: “είναι πραγματικά αδιανόητο να γονατίζει μια χώρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ίδια στιγμή να διαθέτει τεράστια, ίση προς το χρέος, περιουσία και να την κρατά ανενεργή”.

Στην συνέχεια ανέπτυξε τις δικές του προτάσεις:

– Όλες οι σημαντικές επενδύσεις να περνάνε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρουν αμέσως. Υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.
– Να υπάρχει η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που ξοδεύεται. 
– Να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το Ισπανικό κρουαζιερόπλοιο Zenith, που το διώξαμε ουσιαστικά από τον Πειραιά. Και μαζί του κινδυνεύουμε να χάσουμε και πολλαπλάσιους άλλους επισκέπτες φέτος, ίσα-ίσα τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει μια χώρα. Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος.
– Οι αποφάσεις που παίρνονται να υλοποιούνται. Και να κοπεί όλη η γραφειοκρατία που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version